ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν. ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΤΕΚ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ

Πράσινη και βιώσιμη Πρωτεύουσα

Το ΕΤΕΚ αντικρίζει θετικά την πρόταση Τορναρίτη για το ΣΟΠΑΖ

Η μετεξέλιξη της Λευκωσίας σε βιώσιμη, πράσινη και ενεργειακά αυτόνομη πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο της ανταλλαγής απόψεων που είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης με την ηγεσία του ΕΤΕΚ.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Παρασκευή, 29/3), το ΕΤΕΚ συμφώνησε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας ως φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης στον σχεδιασμό και υλοποίηση του σχεδιασμού της πρωτεύουσας σε όλους τους τομείς, ιδίως σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή υποδέχθηκε θερμά τον Νίκο Τορναρίτη και εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του να συμμετάσχει το ΕΤΕΚ στο συμβουλευτικό σώμα που θα συγκροτήσει ο Νίκος Τορναρίτης ως Δήμαρχος για συνεχή διαβούλευση, συνεργασία και την ανάπτυξη συνεργειών με τον Δήμο Λευκωσίας.

Ο Νίκος Τορναρίτης ανέπτυξε την πρόταση του για αξιοποίηση του κτιρίου του ΣΟΠΑΖ που αγοράστηκε από τον Δήμο Λευκωσίας στην ακριτική Παλλουριώτισσα. Στόχος του Ν. Τορναρίτη είναι να αξιοποιηθεί το ΣΟΠΑΖ για επιχειρηματική δραστηριότητα και προγράμματα στέγασης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική τόνωση της τοπικής ανάπτυξης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, με προσέλκυση επιχειρήσεων και νεανικού πληθυσμού.

Στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο για τον νέο Μητροπολιτικό Δήμο, ο Ν. Τορναρίτης επεξήγησε την πρόταση του για μετατροπή της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη σε πνεύμονα πρασίνου προσβάσιμο για όλους, ιδίως για τις οικογένειες, τους νέους και τα άτομα με αναπηρία.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα ζητήματα της υλοποίησης σχεδίων για την έξυπνη και βιώσιμη πόλη, την ενεργειακή αυτονόμηση, την πολεοδομική ανάπτυξη και την τήρηση των όρων που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο.

Οι εισηγήσεις Τορναρίτη βρήκαν ισχυρή ανταπόκριση από την πλευρά του ΕΤΕΚ και ετοιμότητα για στενή συνεργασία.

Πρόταση Τορναρίτη για το ΣΟΠΑΖ

Το κτίριο ΣΟΠΑΖ έχει αποκτηθεί με σημαντική δαπάνη από τον Δήμο Λευκωσίας. Είναι ένα σημαντικό κτίριο που μπορεί να κηρυχθεί Διατηρητέο Βιομηχανικό Κτίριο.

Στο πλαίσιο της  στρατηγικής μου για την «Αναπτυξιακή Λευκωσία», προτείνω να αναδείξουμε το κτίριο και την περιοχή του ΣΟΠΑΖ σε ζώνη επιχειρηματικότητας.

Η αναπαλαίωση/ ή ανακαίνιση του ΣΟΠΑΖ να καταστεί τοπόσημο της περιοχής με την μετατροπή σου σε κτίριο για νέες χρήσεις προς όφελος καινοτόμων επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.

Η ευρύτερη περιοχή ΣΟΠΑΖ είναι παραμελημένη. Συνορεύει με την λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της Λευκωσίας, την Παλλουριώτισσα, το Καϊμακλί. Η εκπόνηση ενός Σχεδίου Περιοχής θα δώσει αποφασιστική ώθηση για πιο ισορροπημένη ανάπτυξη της Λευκωσίας.

Με τα κατάλληλα πολεοδομικά κίνητρα καθώς και την εγγύτητα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλη η περιοχή θα μεταμορφωθεί για να εξελιχθεί σε Τεχνολογικό Πάρκο, χώρο φιλοξενίας Ερευνητικών Κέντρων ή και Τμημάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Μπορούμε να αναζωογονήσουμε την περιοχή του ΣΟΠΑΖ που υποφέρει ιδιαίτερα εξαιτίας της κατοχής.

Ολόκληρο το project ανάπλασης με επίκεντρο το ΣΟΠΑΖ μπορεί να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας.

Όλα τα νέα