10η Συνάντηση των Κοινοβουλίων Ευρώπης – Ασίας (ASEP 10), Βρυξέλλες, 27-28 Σεπτεμβρίου 2018

Από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Τορναρίτης παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη 10η Συνάντηση των Κοινοβουλίων Ευρώπης – Ασίας (ASEP), εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτέλεσε προπομπό της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων Ασίας και Ευρώπης, που θα φιλοξενήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018.

Κατά την εν λόγω Συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο ήπειροι λόγω της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κινδύνων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα διεθνούς εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας, καθώς και ζητήματα περαιτέρω ενδυνάμωσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης.

Στην καταληκτική σύνοδο της Ολομέλειας, ο κ. Τορναρίτης ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές, ως εκ της ιδιότητάς του ως Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας Συνέλευσης. Εκεί, αναφερόμενος στη βούληση για τη δημιουργία από την ASEP ενός μηχανισμού που θα ασκεί καλύτερο και τακτικότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των δραστηριοτήτων της Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων Ασίας και Ευρώπης (ASEM), τόνισε την ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει αυτό τον μηχανισμό.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνάντησης, ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε επίσης σε συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις για την οικονομία, ενώ πραγματοποίησε και επαφές με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Heidi Hautala, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ακολουθούν πιο κάτω τα σχετικά δελτία τύπου καθώς και τα κείμενα των ομιλιών του κ. Τορναρίτη:

Συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για την οικονομία»

 

Κυρία/κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αειφόρα παραγωγή ενέργειας, εστιάζοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι η πλέον επιτυχημένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Κύπρο, η ενεργειακή πολιτική είναι σύμφωνη με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και των φαινομένων που προκαλούν η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή. Η χώρα μου, εξάλλου, κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο με εγκατεστημένους ηλιακούς συλλέκτες ανά κάτοικο, όσον αφορά τη χρήση ηλιακής ενέργειας για θέρμανση νερού για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, μέσω της χρήσης ηλιακών θερμοσιφώνων, ενώ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό ετήσιο ποσοστό ηλιοφάνειας, το παράδειγμα αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην οικιακή εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος, προς όφελος του περιβάλλοντος και του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε όμως και υψηλή συχνότητα πυρκαγιών και ανομβρίας, που συνεπάγεται λειψυδρία, ένας μοιραίος συνδυασμός, θα έλεγα. Όντας νησιωτική χώρα, η Κύπρος μπορεί μ’ ένα απλό συνδυασμό, όπως κι άλλες χώρες στην περιοχή, αλλά και πιο πέρα, με παρόμοιες γεωκλιματικές συνθήκες, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την ατυχή κατάσταση. Η πολύ ακριβή λύση της αφαλάτωσης μπορεί να εξυπηρετηθεί με ενέργεια ηλιακή αντί ηλεκτρική, μειώνοντας το κόστος της.

Στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιβάλλεται συντονισμός των προσπάθειών μας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της αειφόρου χρήσης της ενέργειας, για τη σύνδεση των ενεργειακών μας πολιτικών με τους παγκόσμιους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ειδικότερα την απομείωση των επιβλαβών για τη φύση και την ανθρωπότητα επιπτώσεών της και του οικονομικού αντίκτυπου αυτών των επιπτώσεων.

Σε ένα άλλο πεδίο, θεωρώ ότι τα δάση αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και της απερήμωσης, την ανάσχεση και αντιστροφή της υποβάθμισης του εδάφους, καθώς και την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, η αναδάσωση και η δημιουργία τεχνητών δασών δύνανται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Προκλήσεις που έχουν επηρεάσει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στον αγώνα επιβίωσης και καταπολέμησης της φτώχειας.

Στην Κίνα, αλλά και στην Αφρική, υλοποιούνται ήδη γιγαντιαία έργα υποδομών για την καταπολέμηση της απερήμωσης, μέσω της στρατηγικής φύτευσης δένδρων και άλλης βλάστησης, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως δασικές ζώνες, π.χ. στην Έρημο Γκόμπι (Κίνα και Μογγολία) αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική, κάνοντας χρήση νέων και συνάμα φθηνών καινοτόμων πρακτικών λύσεων. Αξιοποιώντας την επιστήμη, αλλά και την κοινή λογική, μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχουμε πολλούς από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ό,τι αυτοί συνεπάγονται ως οικονομικές προκλήσεις για κάθε χώρα.

Μέσω της διακοινοβουλευτικής μας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους της εποχής μας, οι οποίοι επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και επαυξάνουν την φτώχεια.

Σας ευχαριστώ!

Kαταληκτική Ολομέλεια – 28.09.2018

 

Κα Αντιπρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι με μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς συνάδελφους στην καταληκτική αυτή συνεδρίαση της 10ης Συνάντησης Κοινοβουλίων Ευρώπης – Ασίας (ASEP). Μιας διήμερης ευρώ-ασιατικής διακοινοβουλευτικής συνάντησης, κατά την οποία διακηρύξαμε τη θέλησή μας να συνδράμουμε στο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των δύο μας Ηπείρων.

Βούλησή μας είναι να ενδυναμώσουμε τη διακοινοβουλευτική μας συνεργασία, στα πλαίσια της πολυμερούς περιβαλλοντικής διπλωματίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και κινδύνων, οι οποίοι επιβραδύνουν την ανάπτυξη, απειλούν την υγεία μας, μεγεθύνουν την φτώχεια και τις ανισότητες και εν τέλει απειλούν άμεσα και έμμεσα την ίδια την επιβίωση του πλανήτη μας. Ζητήματα που άπτονται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, μέσω της σύνδεσης της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αποδίδουμε δε, και πολύ ορθά θεωρώ, έμφαση στο ρόλο των κοινοβουλίων, ήτοι του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ότι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που εκ των πραγμάτων η παγκοσμιοποίηση έχει καταστήσει διεθνικά και αλληλοσυνδεόμενα.

Σημειώνω ιδιαίτερα ότι, η βούληση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού από την ASEP που θα ασκεί καλύτερο και τακτικότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των δραστηριοτήτων της Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων Ασίας και Ευρώπης (ASEM), δύναται να διασαφηνίσει περαιτέρω το ρόλο και τη σχέση μας με την ASEM.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω την ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει αυτό τον μηχανισμό.
Στις τρεις παράλληλες συνεδριάσεις μας, καταπιαστήκαμε με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ζητήματα της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, θέματα καίριας πια αλληλοσύνδεσης, όπου το αίτιο και το αιτιατό ίσως δύσκολα πλέον διακρίνονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλαμβάνοντας πριν από ένα περίπου χρόνο την Προεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), καθώς και την Αντιπροεδρία της Συνέλευσης, έθεσα ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του ρόλου των κοινοβουλίων στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και εργασιών της Επιτροπής, φιλοξενήσαμε στην Κύπρο, τον περασμένο Ιούνιο, συναδέλφους-εκπροσώπους ασιατικών κοινοβουλίων. Αναδείξαμε τη σημασία της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της βιώσιμης ανάπτυξης, της περαιτέρω αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και ευρύτερα της προώθησης στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλαπλά επίπεδα. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη συγκρότησης κοινής πολιτικής και εφαρμογής στοχευμένων δράσεων, ως απαραίτητων εργαλείων για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε ότι αφορά στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα από επτά Ψηφίσματα, υπογραμμίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη θεραπεία των επιπτώσεών της, στη βάση των δεκαεφτά Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί υιοθετήθηκαν το Σεπτέμβριο 2015, στα πλαίσια της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσφατα δε, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Antonio Guterres, υπογράμμισε τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ της κοινωνιο-οικονομικής προόδου και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας ως απώτερο σκοπό την αποσόβηση χιλιάδων θανάτων και απώλειας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, εξαιτίας φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι για την ευτυχή συγκυρία που επιτρέπει στην Κύπρο να συμμετέχει σε διεθνή βήματα και Οργανισμούς και των δύο Ηπείρων. Είμαστε πρόθυμοι για περαιτέρω συνεισφορά και για ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών δεσμών Ευρώπης και Ασίας, αναλαμβάνοντας τον κομβικό ρόλο ενός αξιόπιστου εταίρου και των δύο πλευρών, τόσο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, αφού, ως γνωστόν, η χώρα μου ανήκει και στη γεωγραφική ομάδα της Δυτικής Ασίας στον ΟΗΕ.

Εύχομαι ότι τα Συμπεράσματα και η Διακήρυξή μας θα λάβουν τη δέουσα προσοχή στην επικείμενη Διάσκεψη Κορυφής Ασίας και Ευρώπης, που θα φιλοξενήσει η ΕΕ τον επόμενο μήνα. Εν κατακλείδι, μόνο μέσω κοινών δράσεων μπορούμε να ελπίζουμε στη συγκρότηση στοχευμένων προτάσεων πολιτικής προς την εκτελεστική εξουσία των κρατών μας, αναδεικνύοντας το ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και συνεργασίας, ειδικότερα στα κρίσιμα ζητήματα της βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, με πρώτιστη και αδήριτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, όχι βέβαια μόνο στις δύο μας ηπείρους, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!