Τουρκοκυπριακές περιουσίες: Αναζητώντας την κοινωνική δικαιοσύνη

Το προσφυγικό αποτελεί δυστυχώς μια από τις πληγές που παραμένει ανοικτή στον τόπο μας από το 1974. Περίπου 165 000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω της τουρκικής εισβολής και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Οι περισσότεροι προσφυγοποιήθηκαν με τα ρούχα που φορούσαν και αναγκάστηκαν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίσκηνα και προσωρινούς καταυλισμούς. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία αναγκάστηκε, και πολύ σωστά, να βοηθήσει και να στηρίξει τους πρόσφυγες με διάφορα μέτρα μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Ένα τέτοιο μέτρο προκύπτει και μέσα από τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως αυτή η διαχείριση δεν έγινε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Είναι κοινό μυστικό ότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες τυγχάνουν άγριας εκμετάλλευσης εδώ και πολλά χρόνια, με την ανοχή της Πολιτείας. Αυτές οι περιουσίες διαμοιράστηκαν με τη μέθοδο του πλιάτσικου, αφού όποιος είχε τις πιο γερές «πλάτες» ή συγκεκριμένες κομματικές ταυτότητες έπαιρνε και τα καλύτερα «φιλέτα» τ/κ γης. Έτσι ένα σημαντικό μερίδιο τ/κ γης κατέληξε σε μη δικαιούχα άτομα. Τα συγκεκριμένα άτομα όχι μόνο δεν δικαιούνται να κατέχουν τ/κ περιουσίες, αλλά συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τις κατέχουν, να τις αξιοποιούν και να τις υπενοικιάζουν, λαμβάνοντας κέρδη που δεν δικαιούνται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι περιπτώσεις και να υπάρξει άμεσα δικαιότερη ανακατανομή των τ/κ περιουσιών και ισότιμη κατανομή βαρών. Δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, να κατέχουν τ/κ περιουσίες άτομα μη δικαιούχα, τα οποία μάλιστα για δεκαετίες επωφελούνται των υπεραξιών της γης ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επαναφέρω στο προσκήνιο μια παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει της οποίας:
α) Δικαιούχοι κατοχής τουρκοκυπριακής περιουσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο άτομα τα οποία απώλεσαν ακίνητη περιουσία λόγω της Τουρκικής εισβολής του 1974.
β) Με μοναδική εξαίρεση την πρώτη κατοικία που παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στα κατεχόμενα, κανένας άλλος δεν θα πρέπει να κατέχει τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
γ) Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία που δεν θα υπερβαίνει την αξία της περιουσίας τους που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατοχή.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των πολιτών, των οποίων η περιουσία βρίσκεται στα κατεχόμενα, και μέχρι τη μέρα της επίλυσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνω και σήμερα την εισήγησή μου προς την Κυβέρνηση αλλά και την Εκκλησία, όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής και εκκλησιαστικής γης στους πολίτες που έχασαν την ακίνητη περιουσία τους κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Ιδιαίτερα η Εκκλησία και ο Προκαθήμενός της που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τη στήριξή του προς τον προσφυγικό κόσμο, θα πρέπει να αποδείξει και έμπρακτα τη στήριξη αυτή.

Με αυτό τον τρόπο, πρώτο, θα υπάρξει μια μορφή κοινωνικής δικαιοσύνης και, δεύτερο, δεν θα υπάρχει το κίνητρο για να ξεπουλούν οι πρόσφυγες μας τις περιουσίες τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.

Καλώ όλους όπως εξετάσουν με προσοχή τις συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των μεγάλων στρεβλώσεων και την άρση των αδικιών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έπραξε οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, με μοναδική εξαίρεση την παρούσα κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος κίνησε τα τελευταία δύο χρόνια τις διαδικασίες για ανάκτηση τ/κ περιουσίων από μη δικαιούχα άτομα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι όλα τα πιο πάνω θα αποτελούν προσωρινή διευθέτηση μέχρι την οριστική λύση του Κυπριακού, μια λύση που θα εκπληρώσει επιτέλους τον πόθο της επιστροφής.

 

25.08.2017