ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΙΣΣΟΥΡΙ (ΛΕΜΕΣΟΣ), 25-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) συνεδρίασε στο Πισσούρι της Λεμεσού, στις 26 και 27 Ιουνίου 2018.

Η Επιτροπή φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε συνέχεια της εκλογής του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Αντιπροεδρία της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και την Προεδρία της εν λόγω Επιτροπής. Ο κ. Τορναρίτης προήδρευσε των εργασιών της Επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης αυτής συνεδρίας της.

Η πραγματοποίηση στην Κύπρο των εργασιών της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό οργανισμό της Ασίας, αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο καθώς ενισχύει τη θέση της ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και τις διμερείς της σχέσεις με πολλά κράτη της Ασιατικής Ηπείρου.

Στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν με υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, πέραν της Κύπρου, δεκαεννέα κράτη μέλη της Συνέλευσης: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Καμποτία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Κουβέιτ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Συρία και Ταϋλάνδη.

Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα έξι προσχέδια Ψηφισμάτων, τα οποία θα προωθηθούν προς υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο Ολομέλειας της Συνέλευσης. Τα Ψηφίσματα αναφέρονται στις προσπάθειες ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, στο  συντονισμό των εθνικών κοινοβουλίων της ΑΚΣ για περιβαλλοντικά θέματα, στη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, στις προσπάθειες για άμβλυνση της φτώχειας, στο ρόλο των κοινοβουλίων μελών της ΑΚΣ στην υποστήριξη και εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής, συνεδρίασε επίσης η Συμβουλευτική Ομάδα για την Ενέργεια, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Κουβέιτ και συζήτησε, μετά από σχετική παρουσίαση, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και του ρόλου της στην αειφόρο ανάπτυξη στην Ασία.

Σημαντική θεωρείται η απόφαση της Επιτροπής για δημιουργία δύο ακόμα συμβουλευτικών ομάδων, που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση του έργου της. Με πρόταση της ρωσικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την εξέταση χρηματοδοτικών ευκαιριών και εργαλείων προς ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενώ με πρόταση της Ιρανικής αντιπροσωπείας, δημιουργήθηκε άτυπη ομάδα για εξέταση των προβλημάτων της υδατικής κρίσης στην Ασία, ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ινδίας και του Κουβέιτ, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν το συντονισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Επιτροπής, αλλά και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τα εν λόγω κράτη.

Ακολουθούν πιο κάτω τα σχετικά δελτία τύπου καθώς και το κείμενο της εναρκτήριας ομιλίας του κ. Τορναρίτη:

Εναρκτήρια ομιλία βουλευτή, κ. Νίκου Τορναρίτη, Προέδρου της Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Συνέλευσης

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Αγαπητοί Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,
Κύριοι Πρέσβεις,
Αξιότιμοι Σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, να σας καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου στην Κύπρο και στο όμορφο Πισσούρι της επαρχίας Λεμεσού, στις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της Προεδρίας της συγκεκριμένης Επιτροπής μας τιμά ιδιαίτερα και αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του Κοινοβουλίου μας.

Αποτελεί προσωπικό και συλλογικό στόχο η ανάδειξη, μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής, των προβληματισμών που μοιραζόμαστε και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας. Μόνο μέσα από κοινή και στοχευμένη δράση μπορούμε να ελπίζουμε σε συγκρότηση ουσιαστικών προτάσεων προς τις Κυβερνήσεις μας, με απώτερο σκοπό τη συμπερίληψη των βασικών προνοιών της βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρο το φάσμα των εθνικών μας πολιτικών.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω τη μεγάλη σημασία που η Κύπρος αποδίδει στον ενεργειακό της σχεδιασμό. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έχει δημιουργήσει αισιόδοξες προοπτικές για την Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενεργειακό κόμβο. Οι προοπτικές αυτές είναι ακριβώς όλο και πιο ελπιδοφόρες χάρη στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου που συνδέει την Ευρώπη με τις αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και χάρη στο ρόλο της ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Όσον αφορά στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με το στόχο του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη μείωση της εκπομπής ρύπων και των συνεπακόλουθων φαινομένων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στη χρήση ηλιακής ενέργειας για θέρμανση νερού στα νοικοκυριά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,7% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Μέχρι το 2020, το 13% της ενέργειας στην Κύπρο αναμένεται να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών. Μέσω αυτής της πλατφόρμας μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της αειφόρου χρήσης της ενέργειας, για αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και για σύνδεση των ενεργειακών μας πολιτικών με τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, βάσει και της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε περιβαλλοντικά θέματα μεταξύ των Μελών της Επιτροπής, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Η Κύπρος, εκτός από μια όμορφη χώρα στο ανατολικότερο σημείο της Μεσογείου, αποτελεί και ένα σταθερό κέντρο υπηρεσιών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί λειτουργήσει ως ο αξιόπιστος συνομιλητής και συνεργάτης σας.

Η αυξημένη συμμετοχή σας στη συνεδρία στην Κύπρο, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που προσδίδουν τα Κοινοβούλιά μας στην καλλιέργεια της μεταξύ μας συνεργασίας. Μιας συνεργασίας, που εδράζεται στις θεμελιώδεις αξίες της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Είμαι βέβαιος πως, μέσα από τις ουσιαστικές συζητήσεις των επόμενων δύο ημερών, θα επικεντρωθούμε στις κοινές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και ο κόσμος, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα. Σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και το μέλλον των πολιτών και του πλανήτη μας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Η συλλογική δράση στη βάση κοινών αρχών αποτελεί τη μόνη μας επιλογή.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι μια παραγωγική και ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.