Στην πρώτη γραμμή για την Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρο

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια συμμετοχής της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπίπτουν με την 4η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των 6 Κυπρίων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την πορεία του ευρωπαϊκού ενωσιακού εγχειρήματος και αυτό αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο. Στην Ευρώπη καλούμαστε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας σε έναν κόσμο που γίνεται συνεχώς πιο πολύπλοκος.

Στο κάλεσμα για τη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών, θα είμαι υποψήφιος, στην πρώτη γραμμή. Αυτό υπενθυμίζει σε μένα το χρέος τιμής που όλοι οφείλουμε προς τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος πριν από 25 χρόνια, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δρόμος αυτός ευοδώθηκε και η πατρίδα μας είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ωστόσο, πολλά ανοιχτά ζητήματα στον 21ο αιώνα έχουν πάρει νέες διαστάσεις για κάθε χώρα. Ακόμα περισσότερα έχουν αναδυθεί και απαιτούν  νέες προσεγγίσεις. Στα πλείστα, η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνιστά τη μόνη ασφαλή επιλογή για την Κύπρο και το λαό μας και για τον λόγο αυτό οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δυναμική της ενοποίησής της για να βρει η Κύπρος το απάνεμο λιμάνι στον μέγιστο στόχο του λαού μας: τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση στο πλαίσιο μιας Ομοσπονδίας, όπου η ευρωπαϊκή κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινοτικές ελευθερίες θα πραγματωθούν σε όλη την επικράτειά της.

Παράλληλα, οι «6» Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν αυξημένη ευθύνη να δράσουν, συλλογικά και με γνώμονα την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου. Ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι προνομιακός για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Τον γνωρίζω ήδη μέσα από την αντιπροσώπευση του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, η παρουσία των 6 ευρωβουλευτών μας ανάμεσα σε μια μεγάλη συνάθροιση των 705 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καταδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης για την Κύπρο. Πιστεύω ότι ο δικός μας σταθερός γνώμονας δράσης, είναι να ταιριάξουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Προϋπόθεση είναι η γνώση και μελέτη όλων των θεμάτων και η συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η σταθερή στήριξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή υστεροβουλίες. Θέλουμε μια ισχυρή ΕΕ, με κοινή άμυνα και περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες της. Στόχος μας η Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρος.

 

15.02.2019