Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Κάιρο, 28-29 Απριλίου 2018

Το Σαββατοκύριακο 28 με 29 Απριλίου 2018 ο κ. Τορναρίτης παρευρέθηκε στο Κάιρο, όπου συμμετείχε στις εργασίες της 14ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων – μελών της Συνέλευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και των επιπτώσεών του στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

Σε σχετική παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η Κύπρος, αναγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη συνεργασίας για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος, έχει προχωρήσει στην οικοδόμηση σειράς εταιρικών σχέσεων με διάφορα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση κοινών συμφερόντων και τη συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε και στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης, όπου συζητήθηκε ψήφισμα για την ψηφιακή επανάσταση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια. Στο ψήφισμα περιλήφθηκε, μετά από δική του σχετική τροπολογία, αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», μέσα και από την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, είχε επίσης επαφές με Αιγύπτιους πολιτικούς αξιωματούχους, καθώς και με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών-μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ακολουθούν πιο κάτω το σχετικό δελτίο τύπου καθώς και το κείμενο της παρέμβασης του κ. Τορναρίτη στην Ολομέλεια της Συνέλευσης: 

Παρέμβαση Τορναρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών της Μεσογείου στο Κάιρο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ολοκληρώθηκαν στο Κάιρο χθες Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, οι εργασίες της 14ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τριμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης.

Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων – μελών της Συνέλευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και των επιπτώσεών του στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

Σε σχετική παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η εξάπλωση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης υγιών θεσμών και πολιτικών. Θεσμών, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, την αμερόληπτη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και θα διαφυλάττουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, οφείλουν να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, όχι μόνο σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και πιθανές απειλές, αλλά κυρίως για την προώθηση βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με στόχο την εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη συνεργασίας για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος, η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, έχει από πλευράς της προχωρήσει στην οικοδόμηση σειράς εταιρικών σχέσεων με διάφορα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση κοινών συμφερόντων και τη συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Η Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, είπε κλείνοντας ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Σημείωσε παράλληλα πως, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των αιτίων της, κανείς δεν περισσεύει.

Ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε επίσης στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης, όπου συζητήθηκε ψήφισμα για την ψηφιακή επανάσταση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια. Στο ψήφισμα περιλήφθηκε, μετά από σχετική τροπολογία του κ. Τορναρίτη, αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», μέσα και από την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Λευκωσία, 30 Απριλίου 2018

Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean – 14th Plenary Session

“Countering Terrorism in the Euro-Mediterranean Region”

Intervention by Mr. Nicos Tornaritis, M.P., Head of the Cyprus delegation.

——————————————-

Terrorism takes many forms. It is only through the development of sound policies, safeguarding the rule of law, strengthening institutions, and especially ensuring the impartial functioning of the judicial system, that we may come to tackle the rise of terrorism on a global level. At the same time, we must work hard to safeguard fundamental principles of international law, justice and human rights protection. These values and principles, are the tools we must use to counter blind violence and extremity.

As member states of the Union for the Mediterranean we must step up cooperation not only in terms of information sharing on security issues and possible threats, but even more importantly on promoting sustainable socio-economic growth that targets the many dimensions of inequality and exclusion.

Fully embracing the need for collaboration in building a common future, Cyprus in its part, has proceeded to initiate a series of partnerships with several states in the Eastern Mediterranean, aiming to promote common interests and to contribute to stability and security in the region.

At the same time, Cyprus is particularly concerned by the ongoing conflicts in the area, namely in Syria, where the danger of further escalation is ever present and a dire humanitarian crisis has been unfolding on the ground for years, with well-known far stretching repercussions.

In this respect, we reiterate the need to support all efforts for productive negotiations that can lead to a peaceful solution. We must all work together to ensure that diplomacy prevails and refrain from any unilateral action that can only serve to increase tensions and violence.

The Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean is an important tool in efforts to bring about political, economic and social stability in our region. In the fight against terrorism and its root causes, no one can be excluded.