Δήλωση για επίσκεψη Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – 16.09.2020

Καλωσορίζουμε σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Κύπρο και για την περιοχή μας γιατί οι έκνομες, οι παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αντιλαμβάνεστε στρέφονται και εναντίoν της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγάλο ζητούμενο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εφαρμοστεί στην πράξη. Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες και οι απειλές της κατοχικής δύναμης και να οδηγηθούμε σε έναν διάλογο που θα φέρει αποτελέσματα για το κυπριακό πρόβλημα, μακριά από απειλές, μακριά από εκφοβισμούς, μακριά από τη δύναμη των όπλων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή ακριβώς την περίοδο υπάρχει μια πολύ μεγάλη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα, πράγμα το οποίο βλέπουν όλοι οι πολίτες.

Μόλις προχθές, υποδεχτήκαμε τον Ρώσο και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Μακρόν. Θεωρούμε ότι η όλη κατάσταση πραγμάτων, αυτή την ώρα που έχει ως κέντρο την Κύπρο, ενισχύει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυναμώνει τον λόγο και τον ρόλο της για τις εξελίξεις που έρχονται.