Απάντηση Foreign Office για Βαρώσια-Κυπριακό, 2 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Σε συνέχεια ενεργειών του  Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλή της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκου Τορναρίτη, για ενημέρωση των μελών της Συνέλευσης αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και εσχάτως στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο βρετανός βουλευτής Sir Roger Gale κοινοποίησε στον κ. Τορναρίτη απαντητική επιστολή που απέστειλε στον ίδιο η Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονίας κα Wendy Morton.

Ο κ. Τορναρίτης είχε αποστείλει, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020, επιστολές διαμαρτυρίας και διαφωτιστικό υλικό στις αντιπροσωπίες των συμμετεχόντων στην ΚΣΣΕ Κοινοβουλίων, ζητώντας από τους συναδέλφους του να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.  

Στην επιστολή της, η κα Morton επαναβεβαιώνει τη στήριξη της Βρετανίας στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο. Επαναλαμβάνει επίσης την ισχυρή στήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης σε συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς αναγνωρισμένου μοντέλου διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χαιρετίζει τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών για επανέναρξη των συνομιλιών και επισημαίνει ότι το θέμα των Βαρωσιών υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επίτευξης συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

 

Λευκωσία, 02 Δεκεμβρίου 2020

Ακολουθεί πιο κάτω  η γραπτή απαντητική επιστολή  της Υφυπουργόυ Ευρωπαϊκής Γειτονίας κα Wendy Morton.: