Συμμετοχή στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) – 22.02.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τορναρίτης:  «H έξοδος από αυτή την κρίση αποτελεί κοινή προσπάθεια για την ευημερία των πολιτών μας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πορτογαλική Προεδρία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε., με θέμα «Ανθεκτικότητα και Ανάκαμψη από την Κρίση COVID-19: Οικονομικές και Δημοσιονομικές Προτεραιότητες για Επενδύσεις και Μεταρρυθμίσεις».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης, ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί την απάντηση της ίδιας της ΕΕ απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του CΟVID 19, που όπως σημείωσε, δοκιμάζει συθέμελα τα συστήματα υγείας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.

Η σημερινή βαθιά κρίση, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί για την Κύπρο μια τεράστια πρόκληση και μιαν επείγουσα ανάγκη να διαφοροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο, όχι μόνο στηρίζοντας την ταχεία ανάκαμψη, αλλά κυρίως, όπως επισήμανε, μέσω επενδύσεων και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, να επιταχύνει την μετάβαση της κυπριακής οικονομίας προς ένα ψηφιοποιημένο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Μιας μετάβασης, όπως υπογράμμισε, που να συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την έρευνα και την καινοτομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Τορναρίτης συνέχισε αναφέροντας ότι, προέρχεται από την Κύπρο, μια μικρή χώρα, που η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και που, όπως υπογράμμισε ο κύπριος βουλευτής, έχει πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ακόμα ότι, αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα, η πλήρης και ορθολογιστική αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, προκειμένου, όπως ανέφερε, κοινωνία και οικονομία να εξέλθουν από την σημερινή δεινή κοινωνικοικονομική δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης με υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.

Κλείνοντας, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι, η έξοδος από αυτή την κρίση αποτελεί κοινή προσπάθεια για την ευημερία των πολιτών μας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2021

Ακολουθεί πιο κάτω το γραπτό κείμενο της παρέμβασης του κ. Τορναρίτη:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ,

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) με θέμα «Ανθεκτικότητα και ανάκαμψη από την κρίση COVID-19: οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις»

Παρέμβαση από τον Αναπλ. Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Τορναρίτη

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί την απάντηση της ίδιας της ΕΕ απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιουργεί η  πανδημίας του CΟVID 19 και δοκιμάζει συθέμελα τα συστήματα υγείας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.

Για την Κύπρο, η σημερινή βαθιά κρίση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και μιαν επείγουσα ανάγκη να διαφοροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο, όχι μόνο στηρίζοντας την ταχεία ανάκαμψη και την μετάβαση της κυπριακής οικονομίας προς ένα ψηφιοποιημένο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Κύριες και κύριοι

Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, τη Κύπρο, που η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και έχει πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία λόγω των ιδιαιτεροτήτων της.

Για μας η πλήρης και ορθολογιστική/συνετή αξιοποίηση των κονδυλίων/πόρων που διατίθενται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027 αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να εξέλθουν από την σημερινή δεινή κοινωνικοικονομική δοκιμασία.

Αυτή είναι η κοινή μας προσπάθεια για την ευημερία των  πολιτών μας και των μελλοντικών γενεών.