Επίσκεψη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού στον Σύνδεσμο Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Φαβιέρου» – 22.12.2021

Τον σύνδεσμο ευημερίας ατόμων με νοητική αναπηρία κέντρο ημερήσιας Φροντίδας «Φαβιέρου» επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε στα πλαίσια της επίσκεψης τα εξής:

«Βρεθήκαμε εδώ σήμερα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, δώσαμε δώρα και πήραμε χαμόγελα, αγάπη και πολλές-πολλές εικόνες οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πολύ στη σκέψη, στη μνήμη μας αλλά και στο τι πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία για να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Θερμά συγχαρητήρια πρώτα και πάνω από όλα στους συντελεστές αυτού του υπέροχου έργου.

Αυτού του έργου ζωής για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιθώριο τα προηγούμενα χρόνια και ευχόμαστε και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να γίνουν πρωταγωνιστές».

Συνεχίζουμε ΜΑΖΙ

Θέλω να συνεχίσω να σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και αξιοπιστία.
Ζητώ την ψήφο σας
Για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά.
Συνεχίζουμε ΜΑΖΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα και Ανάσταση στις καρδιές και την Κύπρο μας!

Ο προϋπολογισμός που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, είναι ο μεγαλύτερος, κοινωνικός προϋπολογισμός που τέθηκε μπροστά στη  Βουλή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μαζί με τα γενναία και απαραίτητα κονδύλια για τη θωράκιση της υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβάνονται και νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Πρώτα οι πολίτες, η υγεία μας και η στήριξη της κοινωνίας και αυτός ο προϋπολογισμός κάνει πράξη αυτό το τρίπτυχο. Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, χρήσιμοι για την πατρίδα είμαστε όταν συνδράμουμε θετικά στο να ξεπεράσει η χώρα μας την παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση.

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στους βουλευτές που θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών.

Θέλουμε να επαναλάβουμε την αδήριτη ανάγκη ψήφισής του προϋπολογισμού. Η κοινωνία και το κράτος μας χρειάζονται τον προϋπολογισμό και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.”

Δήλωση για Κυπριακό – 26.02.2021

‘Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για τον ορισμό ημερομηνίας σύγκλησης της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο. Είναι το βήμα προόδου που όλοι αναμέναμε, ένα βήμα ουσιαστικό προς τον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την  απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε βεβαίως και τη συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αλλά σε όσες συνεδρίες απαιτηθεί. Ακόμη και σε ειδική συνεδρία του Σώματος.

Μιλάμε για το ύψιστο εθνικό μας θέμα και πρέπει όλοι να αφιερώσουμε και τον χρόνο και τις δυνάμεις που απαιτούνται, να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες ανοίγοντας το παράθυρο της ελπίδας για την Κύπρο που όλοι αγαπάμε.’

Δήλωση για Πρόταση Νόμου Δημοκρατικού Συναγερμού για διατηρητέα κτίρια – 22.02.2021

” Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα που αφορά την κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής σας υπενθυμίζω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε άμεσα και ξεκάθαρα. Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια. Δεν παραμείναμε όμως μόνο στην καταδίκη. Την ίδια στιγμή έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου μέσα από την οποία ισχυροποιούμε το πλαίσιο που αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προστασία δηλαδή των διατηρητέων οικοδομών στην συγκεκριμένη περίσταση.

Θα πω ότι ο νόμος σήμερα για κάποιον που κατεδαφίζει μια διατηρητέα οικοδομή προνοεί πρόστιμο χιλίων λιρών Κύπρου. Δεν ξέρω αν διατηρήθηκε αυτό το ποσό επειδή αναφέρεται σε διατηρητέα και διατηρήσαμε και τη λίρα Κύπρου στις χίλιες λίρες, όμως θεωρούμε ότι αυτό το ποσό του προστίμου αποτελεί κίνητρο για κάποιον για να κατεδαφίσει τα διατηρητέα και όχι για να τα προστατεύσει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση μέσα από την οποία διευρύνονται τα πρόστιμα που αφορούν σε εκείνους που κατεδαφίζουν διατηρητέες οικοδομές. Δίδεται το δικαίωμα στην πολεοδομία να προβαίνει σε ανοικοδόμηση διατηρητέων οικοδομών οι οποίες είτε έχουν κατεδαφιστεί είτε έγιναν εργασίες από τον ιδιοκτήτη οι οποίες προσβάλουν την εικόνα της συγκεκριμένης οικοδομής και βεβαίως εκείνος που προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις οφείλει να πληρώσει όλα όσα χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της οικοδομής.

Θα σας πω ότι στη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει ένα διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ και 200 ευρώ την ημέρα μέχρι την αποκατάσταση.

Από εκεί και πέρα εάν κάποιος προβεί σε πράξη την οποία είδαμε να επισυμβαίνει τις μέρες που πέρασαν, θα υποχρεούται σε πρόστιμο ίσο με την αξία της οικοδομής όπως είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο ή τουλάχιστον μέχρι 50.000 ευρώ. Θεωρούμε παράλληλα ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση που θα αφορά και στο άμεσο της επιβολής της ποινής γι’ αυτό καλέσαμε τους συναδέλφους μαζί να εξετάσουμε τη δικιά μας πρόταση και τη Νομική Υπηρεσία αλλά και κάτι άλλο, και στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων οικοδομών είτε αυτές οι οικοδομές βρίσκονται στις πόλεις είτε στις κοινότητες μας.

Γιατί δεν αρκεί μόνο να καταθέτεις απαγορεύσεις και αύξηση των ποινών πρέπει παράλληλα να καταθέτεις και κίνητρα για να αναζωογονήσουν τις περιοχές τους οι ιδιοκτήτες, τις ιδιοκτησίες τους και να προστατεύσουμε στην πράξη την πολιτιστική μας κληρονομιά.”

Τηλεδιάσκεψη και Συζήτηση με οργάνωση ‘Oxygono’ – 12.02.2021

To Oxygono είναι ένας ΜΚΟ οργανισμός ο οποίος στελεχώνεται κυρίως από νέους και έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου στην Κύπρο.

Είχα την χαρά να τους φιλοξενήσω διαδικτυακά και να συζητήσω μαζί τους θέματα που αφορούν την γέννηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα, καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, αλλά και άλλα ουσιώδη θέματα που αφορούν την νεολαία του τόπου και όχι μόνο.

Δήλωση για Διακυβερνητική Συμφωνία αναφορικά με το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) – 26.1.2021

”Η Διακρατική Συμφωνία που συζητήσαμε σήμερα και οδηγείται κατεπείγον στην Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, είναι μια Συμφωνία Ειρήνης, ένα υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας που επιβεβαιώνει την αξία των τριμερών συνεργασιών που εγκαθίδρυσε η Κυπριακή Δημοκρατία με τα κράτη της περιοχής εδώ και χρόνια.

Στη συγκεκριμένη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται σημαντικότατα άρθρα που ενισχύουν το κύρος, την υπόσταση αλλά και τον γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα από τα σημεία είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών του φόρουμ και η αναγκαιότητα συνεργασίας με όλα τα κράτη, για να είσαι μέλος του φόρουμ.

Δεν αποκλείει κανείς προφανώς την Τουρκία αλλά η Τουρκία για να γίνει μέλος και συμμέτοχος σε αυτή τη συμφωνία ειρήνης πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.”