60η Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ (COSAC), Βιέννη, 18-20 Νοεμβρίου 2018

Ν. Τορναρίτης: Σας καλώ να κάνουμε την Κύπρο παράδειγμα εγγύησης της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Tη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί κυπριακή αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Τορναρίτη. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν επίσης και οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Άγγελος Βότσης (ΔΗΚΟ) και Ηλίας Μυριάνθους (Κ.Σ. ΕΔΕΚ).

Σε παρέμβασή τoυ κατά τη συζήτηση του θέματος της δημιουργίας μια διαφανούς ΕΕ, εγγύτερα στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημειώνει έξαρση. Αναφέρθηκε δε, στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα άτολμα βήματα της ΕΕ, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, και επιχειρεί να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί το ευρωπαϊκό όραμα, θέλοντας να το καταστρέψει.

Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του ΕΚ του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε την ανάγκη όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις καταστούν πιο ορατές στον Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και πιο χειροπιαστές στην καθημερινότητά του. Οι πολίτες, πρόσθεσε, αναμένουν απτά αποτελέσματα, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ζητούν επίσης ισχυρή συλλογική Ευρωπαϊκή φωνή στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Απάντηση στα ρεύματα του εύκολου λαϊκισμού, ανάφερε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί η ισχυρή παρουσία της ΕΕ στη διεθνή σκηνή και σημείωσε ότι, μόνο αν πορευθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μαζί, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και γειτνιάζει με μια ευρύτερη ζώνη αστάθειας, πολέμων, βίας και ανθρωπιστικών κρίσεων, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας που να υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή κυριαρχία σε κάθε γωνιά της, την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, την εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΄Ενωσης, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει, δίπλα στον ΟΗΕ, την τελική διαπραγμάτευση για επίτευξη λύσης, η οποία, όπως ανάφερε θα υπηρετήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, εμπιστεύονται την Ευρώπη και προσβλέπουν σ’ αυτήν. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή όπως το 2019 – έτος ευρωπαϊκών εκλογών, καταστεί η χρονιά που η Ευρώπη θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, ενός κράτους πλήρους μέλους της.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης των τροπολογιών επί του κειμένου της Συνεισφοράς της COSAC προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Προέδρων της COSAC, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ως αναπόσπαστου τμήματος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έναντι προτεινόμενης τροπολογίας, η οποία υποστήριζε ότι η PESCO πρέπει να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, δέχεται καθημερινά απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι μέλος του Oργανισμού. Η PESCO πρέπει να αποτελέσει την εγγύηση της ασφάλειας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής οικογένειας, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης.

Η ολομέλεια της COSAC ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων και της τακτικής εξαμηνιαίας Συνεισφοράς της προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η κυπριακή αντιπροσωπία στην COSAC πέτυχε με τροπολογία της να συμπεριλάβει στο κείμενο της Συνεισφοράς, στο κεφάλαιο «Ασφάλεια και Καταπολέμηση της Παράτυπης Μετανάστευσης», αναφορά, στην οποία σημειώνεται ότι οι νέες και υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς διακρίσεις προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και ότι χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2018

Ακολουθεί πιο κάτω το γραπτό κείμενο της παρέμβασης του κ. Τορναρίτη:

Θέμα: «Διαφανής Ευρωπαϊκή Ένωση εγγύτερα στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακάμπτει οικονομικά, αλλά η αμφισβήτηση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημειώνει έξαρση. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα άτολμα βήματά μας, παραπληροφορούν και κατασυκοφαντούν το ευρωπαϊκό όραμα. Θέλουν να το καταστρέψουν.

Μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταστήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις πιο ορατές στα μάτια του Eυρωπαίου πολίτη, πιο χειροπιαστές στην καθημερινή ζωή του.

Οι πολίτες επιζητούν την Ευρώπη, αναμένοντας απτά αποτελέσματα, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στον πολυτάραχο κόσμο που μας περιβάλλει, οι πολίτες, μάς ζητούν να αρθρώσουμε ισχυρή ενιαία Ευρωπαϊκή φωνή στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Η ισχυρή παρουσία της ενωμένης Ευρώπης στη διεθνή σκηνή είναι απάντηση στα ρεύματα του εύκολου λαϊκισμού. Δεν είναι πατριωτισμός η τυφλή επιστροφή σε εγωιστικά εθνικά συμφέροντα. Μόνο αν βαδίσουμε μαζί όλοι οι Ευρωπαίοι, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, που γειτνιάζει με μια διευρυμένη ζώνη αστάθειας, πολέμων, βίας, ανθρωπιστικών κρίσεων.

Υποστηρίζω τα νέα βήματα για την Κοινή Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή κυριαρχία σε κάθε γωνιά της, την προστασία των πολιτών μας, την εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων, με σεβασμό πάντοτε στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σας καλώ να κάνουμε την Κύπρο παράδειγμα εγγύησης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τώρα που θα επιχειρηθεί μια ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού, η Ευρώπη να δώσει συνέχεια, να είναι ενεργός – μαζί με τον ΟΗΕ – στην τελική διαπραγμάτευση και να υπηρετήσει με τον τρόπο αυτό όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι πολίτες μας, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Τουρκοκύπριοι, εμπιστεύονται την Ευρώπη και προσβλέπουν σ’ αυτήν. Ας διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Το 2019 – έτος ευρωπαϊκών εκλογών, μπορούμε να το μετατρέψουμε στη χρονιά που η Ευρώπη θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, ενός κράτους πλήρους μέλους της.