31η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (τηλεδιάσκεψη), 17 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

Παρέμβαση Τορναρίτη στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να βγούμε όλοι ισχυρότεροι μέσα από αυτή την κρίση. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν σε μια οικογένεια όπου η δύναμη του ενός εξαρτάται από τη δύναμη του άλλου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 31η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν οι προσπάθειες της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Σύνοδο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν με αντικείμενο την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρέιντ Μακγκίνες, καθώς και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης “Next Generation EU” είναι μία ισορροπημένη πρόταση που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μία ιστορική πρόταση που ενισχύει την ευρωπαϊκή συνοχή και την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δίνοντας έμφαση στην έννοια της αλληλεγγύης, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, εφόσον τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν σε μια οικογένεια όπου η δύναμη του ενός εξαρτάται από τη δύναμη του άλλου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία για να σταλούν τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι δηλαδή το ευρωπαϊκό όραμα είναι ζωντανό, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, ανθεκτικό και ότι η πολυμερής συνεργασία είναι αποτελεσματικότερη από τις μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τόνισε, οφείλουν να απαντήσουν στα επιχειρήματα των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα για να αποκαταστήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λευκωσία, 17/06/2020

Ακολουθεί πιο κάτω το γραπτό κείμενο της παρέμβασης του κ. Τορναρίτη:

31η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

17 Ιουνίου 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλές και σοβαρές προκλήσεις. Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού την έφερε, πιστεύω, σε ένα κομβικό σημείο.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η αλληλεξάρτησή μας και πόσο επείγον είναι να βρεθούν λύσεις.

Αν και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης “Next Generation EU” είναι μία ουσιαστική και ισορροπημένη πρόταση που ανταποκρίνεται στις σημερινές μεγάλες και άμεσες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ταυτόχρονα και μία ιστορική πρόταση που ενισχύει την ευρωπαϊκή συνοχή αλλά και την έννοια της αλληλεγγύης.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να βγούμε όλοι ισχυρότεροι μέσα από αυτή την κρίση. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν σε μια οικογένεια όπου η δύναμη του ενός εξαρτάται από τη δύναμη του άλλου.

Η Κύπρος στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση και των πυλώνων για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα αλληλέγγυοι μεταξύ μας και με ενιαία φωνή στον έξω κόσμο, με βάση τις κοινές μας αξίες.

Η κρίση της πανδημίας είναι ευκαιρία να στείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα: το ευρωπαϊκό όραμα είναι ζωντανό, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, ανθεκτικό και η πολυμερής συνεργασία είναι αποτελεσματικότερη από τις μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις.

Ας απαντήσουμε στα επιχειρήματα των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Στο χέρι μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να νιώσουμε όλοι ξανά υπερήφανοι για αυτό το μοναδικό έργο που δημιουργήσαμε για την ειρήνη και την ευημερία των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ.