12η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Αθήνα, 7-11 Ιουλίου 2019

Τιμητική βράβευση στον Νίκο Τορναρίτη για τη διαχρονική του προσφορά στον Ελληνισμό της διασποράς

Καταδικαστικό ψήφισμα για την Τουρκία από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Άρχισαν χθες στην Αθήνα οι εργασίες της 12ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), στις οποίες συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αν. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης.

Ο κ. Τορναρίτης, σε χαιρετισμό του, σημείωσε ότι, με την εκπροσώπηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, επαναβεβαιώνονται οι άρρηκτοι και αδελφικοί δεσμοί της Κύπρου με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα με τους εκλελεγμένους εκπροσώπους τους. Ευχαρίστησε δε τους βουλευτές Κυπριακής και Ελληνικής καταγωγής για τη διαχρονική τους στήριξη στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και εξήρε το έργο της ΠαΔΕΕ για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Υπογράμμισε επίσης την αμοιβαία βούληση Κύπρου και Ελλάδας για συνέχιση και ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας με τη διασπορά, σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα.

Ακολούθως, ο κ. Τορναρίτης προέβη σε εμπεριστατωμένη ενημέρωση των Μελών της ΠαΔΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα. Αφού αναφέρθηκε στη διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης, σημείωσε την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη του διαλόγου. Δυστυχώς, πρόσθεσε, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, λόγω τόσο των επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς για εκτροχιασμό του Κυπριακού από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες παραβιάζουν όχι μόνο την κυριαρχία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αλλά και της ΕΕ εν συνόλω. Ακολούθως, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η προσπάθεια επανένωσης μέσω της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού. Η επίλυση των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πρόσθεσε, αποτελούν πτυχές του προβλήματος με καίρια σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Μόχθος μας, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η Κύπρος μια πραγματικά ανεξάρτητη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία θα συμβιώνουν δημιουργικά οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, δημιουργώντας συνθήκες προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, χωρίς την τουρκική κατοχή και παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Η Γ.Σ. της ΠαΔΕΕ υιοθέτησε, ακολούθως, ψήφισμα, στο οποίο καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καλώντας για άμεσο τερματισμό τους και για σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κ. Πέτρος Κατσάμπανης, τίμησε τον κ. Τορναρίτη για τη διαχρονική του προσφορά στον Ελληνισμό της διασποράς. Αποδεχόμενος την τιμητική αυτή βράβευση, ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε την ΠαΔΕΕ για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση των εθνικών ζητημάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2019

Ακολουθεί πιο κάτω το γραπτό κείμενο του χαιρετισμού του κ. Τορναρίτη:

Προσφώνηση του Αν. Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019

 

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητά Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Γενική Συνέλευση της ΠαΔΕΕ, η οποία συγκαλείται φέτος για 12η φορά. Οι άρρηκτοι και αδελφικοί δεσμοί της Κύπρου με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα με τους εκλελεγμένους εκπροσώπους τους επαναβεβαιώνονται με τη συμβολική παρουσία και της Κυπριακής Βουλής στη Σύνοδό σας.

Ανταποκρινόμαστε και πάλι στην ευγενή σας πρόσκληση να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της διασποράς. Των Ελλήνων του κόσμου, των Ελλήνων του εξωτερικού, τους οποίους εκπροσωπείτε στις νέες σας πατρίδες, ως βουλευτές Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής.

Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβιβάζω τις ευχαριστίες του Προέδρου και των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διαχρονική σας στήριξη στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εδώ και 45 χρόνια, βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας κατά τη συμμετοχή τους στα διάφορα διεθνή βήματα και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών. Ταυτόχρονα, αμοιβαία είναι η βούληση Κύπρου και Ελλάδας για συνέχιση και ενίσχυση της αγαστής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παραμένουμε ευγνώμονες για όσα πράττετε στις χώρες σας προς την κατεύθυνση τις προώθησης των εθνικών μας θεμάτων, περιλαμβανομένης της διαφώτισης για το Κυπριακό. Στα πλαίσια δε της ΠαΔΕΕ, είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να στηρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού. Με τη συνδρομή της ΠαΔΕΕ, προβάλλονται οι θέσεις μας, με κάθε δυνατή ευκαιρία, στο διμερές και πολυμερές επίπεδο, εξ ου και η δραστηριοποίησή σας, είναι ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Προσδοκώντας στην ευόδωση των κοινών στόχων μας και στην επίλυση των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε αλληλοβοηθούμενοι, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης και στην παραγωγή απτών αποτελεσμάτων προς όφελος του απανταχού Ελληνισμού.