Τοποθέτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το καταδικαστικό ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – 17.07.2020

Μετά την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής που ενέκρινε ομόφωνα το καταδικαστικό ψήφισμα, όπως το κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και η Βουλή των Αντιπροσώπων στη σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην ομόφωνη ψήφιση του καταδικαστικού ψηφίσματος.

Στα πλαίσια της συνεδρίας της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Τορναρίτης τόνισε τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε να μου επιτρέψετε να σας πω ότι συζητήσαμε το συγκεκριμένο ψήφισμα, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, διεξοδικά. Να μου επιτρέψετε επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων γιατί μέσα από τη συζήτηση τελικά συμφωνήσαμε όλοι ομόφωνα να στηρίξουμε το ψήφισμα όπως κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού και να πω παράλληλα ότι είναι αλήθεια πως ο καθένας από εμάς, από τα κόμματά μας, από όπου κι αν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα, οφείλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας για ανατροπή αυτής της προσβλητικής απόφασης του Τούρκου Προέδρου έναντι του παγκόσμιου πολιτισμού. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συνάδελφους ότι ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχω αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Συνέλευσης μέσα από την οποία του ζητώ άμεσα να τεθεί στο προεδρείο για συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα και την ίδια ώρα έχουμε κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη καταδικαστική επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη και τους εκπροσώπους. Την ίδια ώρα είμαστε σε συντονισμό με την ελληνική αντιπροσωπεία γιατί η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γίνει στα Χανιά τον επόμενο Σεπτέμβρη. Παράλληλα ετοιμάσαμε διακήρυξη μέσα από την οποία καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη πράξη μέσα στα ασιατικά κοινοβούλια. Που είναι ένας οργανισμός που τα πλείστα όσα κράτη είναι μουσουλμανικά. Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την πρώτη στιγμή, λειτούργησε άμεσα και ευέλικτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αγαπητοί συνάδελφοι είναι σημαντικό αυτή την ώρα, όλοι μας να αντιδράσουμε.”