Τηλεδιάσκεψη της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, 26 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ν. Τορναρίτης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να συνδράμει αποφασιστικά για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ.  Στη Μόνιμη Επιτροπή συμμετέχουν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Συνέλευσης, οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών, οι Αρχηγοί των Πολιτικών Ομάδων της Συνέλευσης και οι Προέδροι των Επιτροπών.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παρουσίασε ενώπιων της Μόνιμης Επιτροπής τις προτεραιότητες και την ατζέντα της Ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στο έργο της Ελληνικής Προεδρίας κατά το τρέχον εξάμηνο, υπογραμμίζοντας ότι, μεσούσης της παρούσας κρίσης, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία η προσήλωση όλων των κρατών μελών στις βασικές αρχές και αξίες του Οργανισμού.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, θα εορταστεί η 70η επετείος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπεγράφη στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου 1950 και τόνισε τη σημασία της Σύμβασης, η οποία, όπως είπε, επέφερε αίσθημα ανακούφισης και δικαιοσύνης σε εκατομμύρια πολίτες. Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τη δυνατότητα της Eλληνικής Προεδρίας να δώσει νέα ώθηση στην προώθηση των βασικών αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών του Οργανισμού.

Αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να συνδράμει αποφασιστικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη.

Εξάλλου, τη Μόνιμη Επιτροπή απασχόλησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και το θέμα της αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών στην Ευρώπη. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της πανδημίας COVID-19, υπό το πρίσμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των κρατών μελών σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης στη δημόσια υγεία.

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2020