Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, 6 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη Διακήρυξη Τορναρίτη για την Αγία Σοφία

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα διαδικτυακά σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Συνέλευσης. Στην εν λόγω συνεδρία συμμετείχε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Τορναρίτη, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και παρά τις έντονες αντιδράσεις Τούρκων βουλευτών, Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Δήλωση επισημαίνεται ότι η ενέργεια των τουρκικών αρχών αντιβαίνει αρχές και αξίες που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήτοι αυτές της πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν τα θεμέλια μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας. Σημειώνεται η μοναδική εμβέλεια και ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ο συμβολισμός της, ως γέφυρα συνύπαρξης διαφόρων πολιτισμών. Σημειώνεται επίσης ότι, ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Αγία Σοφία έχει επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη, τόσο της δυτικής όσο και την ισλαμικής τέχνης και ότι η παραβίαση του καθεστώτος της αποτελεί αποτρόπαια και απαράδεκτη ενέργεια.

Λευκωσία, 6 Νοεμβρίου 2020

Ακολουθεί πιο κάτω το γραπτό κείμενο της Διακήρυξης: