Σύνοδος 2020 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1ο Μέρος), Στρασβούργο, 27-31 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, υπέβαλε χθες κατά τις απογευματινές εργασίες της Συνέλευσης, ερώτηση στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, κ. David Zalkaliani, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι οι πολλαπλές απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της περιοχής. Αναφέρθηκε συναφώς στις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, που συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με συνέπειες στην ανθρωπιστική διάσταση των πραγμάτων. Αναμφίβολα, τόνισε, η πιθανότητα μιας σύρραξης προκαλεί νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Ρώτησε δε τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας ποιες δράσεις θα μπορούσε να αναλάβει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς αναχαίτιση τέτοιων επιθετικών ενεργειών, που επηρεάζουν αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της περιοχής. Η απάντηση του Γεωργιανού Υπουργού Εξωτερικών εκ μέρους της Επιτροπής Υπουργών, αναμένεται να δοθεί γραπτώς σε μεταγενέστερο στάδιο.

Με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του στις εργασίες της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης είχε επίσης σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της οικείας πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Συνέλευση, κ. Aleksander Pociej. Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε τον κ. Pociej για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2020

Question to the President of the Committee of Ministers of the Council of Europe, Mr. David Zalkaliani, Minister of Foreign Affairs of Georgia
by Mr. Nicos Tornaritis, Chairperson, Cyprus Delegation (EPP)

Threats to peace and security always undermine human rights.

The turbulent situation in the Middle East and the Mediterranean, worsened by Turkey’s aggressive behaviour in the region, will undoubtedly create more insecurity and instability, with consequences in human terms. Potential conflict in the region will unleash new waves of migrants and refugees into Europe.

What actions can the Council of Ministers undertake to contain these aggressive acts that negatively affect the human rights of the people of the wider region?

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Κυπριακή Αντιπροσωπία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Συνέλευσης, Βέλγο γερουσιαστή, κ. Rik Daems. Οι Κύπριοι βουλευτές συγχάρηκαν τον κ. Daems για την εκλογή του, τονίζοντας ότι η Κυπριακή αντιπροσωπία στη Συνέλευση προσβλέπει σε συνέχιση της εποικοδομητικής και στενής συνεργασίας με την Προεδρία και όλους τους άλλους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, και τα μέλη κ. Γιώργος Λουκαϊδης (ΑΚΕΛ) και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ), ενημέρωσαν τον κ. Daems για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα. Όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), υπογράμμισαν ότι αυτές υπονομεύουν και τις προοπτικές για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και δημιουργούν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

O κ. Τορναρίτης ως επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ συμμετείχε επίσης σε συνεδρία της Κοινής Επιτροπής Συνέλευσης – Επιτροπής Υπουργών, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της θέσπισης κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν όταν κράτος μέλος παραβιάζει συμβατικές του υποχρεώσεις.

Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2020