Πρόταξη για τη Βάρνα η συνολική επίλυση του Κυπριακού

VarnaΗ ιστορία του Κυπριακού μας διδάσκει ότι όποτε υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα, εντάσεις και τετελεσμένα. Αυτό κάνει τώρα με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία ξεκάθαρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα που να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι μόνο βολεύεται από τη στασιμότητα μετά το Κρανς Μοντάνα, αλλά επιβουλεύεται τις ζώνες κυριαρχικής αρμοδιότητας της Κύπρου στην ελεύθερη ανοιχτή θάλασσα.

Μοναδική ασπίδα της Κύπρου απέναντι στις παράνομες ενέργειες και την επιθετικότητα της Τουρκίας είναι η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ, των ισχυρών κρατών μελών της προς την Κύπρο. Αυτό διαφάνηκε στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη δήλωση του προέδρου του Ντόναλντ Τουσκ ότι η τουρκική ενέργεια είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί γιατί αλλιώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Τώρα θα εξεταστεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Μαρτίου, η ευρωτουρκική σχέση ενόψει της συνάντησης κορυφής της Βάρνας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Βάρνας, με όρους και προϋποθέσεις που να ενδυναμώνουν τη θέση μας στο μείζον: την επίλυση του Κυπριακού και την μετατροπή της Κύπρου σε φυσιολογικό κράτος. Στη στρατηγική επίλυσης η Λευκωσία μπορεί να ισχυροποιήσει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα εξουδετερωθούν οριστικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πάρει την πρωτοβουλία να προσκαλέσει σε ένα κοινωνικό δείπνο τον Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις προθέσεις του. Κανείς δεν μπορεί να φέρνει εμπόδια ή να επιζητεί προκλητικά διαμοιρασμό του υποθαλάσσιου πλούτου, αν είναι ειλικρινής και έτοιμος για λύση με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ιδίως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ που ανησυχούν για τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θέλουν να κάνουν καθαρές εξηγήσεις με την Τουρκία, ευθυγραμμισμένες με τα ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι σήμερα οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Οι διπλωματικές μας ενέργειες χρειάζεται να είναι ώριμες γιατί η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος απαιτεί να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε νέα τετελεσμένα στη θάλασσα. Διακυβεύονται πολλά – πέρα από το Κυπριακό – στις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παγιδευτούμε στο γήπεδο της έντασης. Ούτε φυσικά υπάρχουν από μηχανής Θεοί αν κρίνει κανείς από τη στάση κι άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υπόθεση του Αφρίν.

Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ κρίσιμη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σημερινή συγκυρία και να φερθούμε έξυπνα για να βγούμε κερδισμένοι βάζοντας κορυφαία προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού.

 

15.03.2018