Παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ευρώπης, 25 Ιανουαρίου 2019

Η αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Νίκου Τορναρίτη και Αννίτας Δημητρίου) (25.10.2018) (Αρ. Φακ. 23.04.035.186-2018).

 

Κυρία Υφυπουργέ Ναυτιλίας,

Κύριε Υφυπουργέ Τουρισμού,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή συζήτηση για την αναγκαιότητα θαλάσσιας σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε και κατατέθηκε στην Επιτροπή, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον και οι λόγοι είναι προφανείς.

Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, θεωρεί, όπως και εμείς, πως είναι αδιανόητο μια νησιωτική χώρα, πλήρες μέλος της ΕΕ, να μην συνδέεται διά θαλάσσης με την ΕΕ. Δεν γίνεται ο μόνος τρόπος μεταφοράς των πολιτών της Κύπρου στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να είναι με το αεροπλάνο και να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός πέραν της αεροπορικής σύνδεσης. Η Κύπρος είναι το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ και ταυτόχρονα μια ημικατεχόμενη χώρα, δίπλα στο ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη της θαλάσσιας σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά και διάφορες άλλες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν εκ νέου όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους με βάση το επικαιροποιημένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ΕΕ που μπορεί να αιτιολογήσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική ενίσχυση.

Δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από μια οικονομίστικη σκοπιά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επαναλειτουργία μιας τακτικής επιβατικής γραμμής μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι εφικτή, φτάνει να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και συνεργασία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε τη θετική ανταπόκριση της Υφυπουργού Ναυτιλίας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή σχετικής μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι μεταφορές και η κινητικότητα έχουν ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία και ανταγωνιστικότητα, ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται άμεσα για την περαιτέρω ανάπτυξη της κινητικότητας και των μεταφορών στην Ευρώπη.

Συνεπώς, πιστεύω ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί αναπόσπαστο μέρος και του δικτύου ευρωπαϊκών οδών που εκτείνεται από τη Σκανδιναβία μέχρι και την Κρήτη. Επιπρόσθετα, σχετικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναληφθούν και στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης με την Ελλάδα θα έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Κατ’ αρχάς, θα αυξηθεί δραστικά η συνδεσιμότητα της Κύπρου και η κινητικότητα των πολιτών της. Η θαλάσσια σύνδεση με την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα, θα προσφέρει στους Κύπριους πολίτες ένα επιπρόσθετο εναλλακτικό τρόπο διακίνησης από και προς την Ελλάδα και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο (π.χ. άτομα με αεροφοβία).

Αναμφισβήτητα θα αυξηθεί και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, εφόσον η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα και όχι μόνο να επισκεφτούν τη χώρα μας. Αυτό θα προσφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη σε όλη την Κύπρο, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για τους Κύπριους ταξιδιώτες. Με τη δημιουργία και ακτοπλοϊκής σύνδεσης αναμένεται να υπάρξει θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εταιρειών και κατ’ επέκταση μείωση των τιμών των εισιτηρίων.

Θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα για εύκολη μεταφορά του αυτοκινήτου. Οι Κύπριοι θα μπορούν ευκολότερα να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και από εκεί σε Βαλκάνια και ηπειρωτική Ευρώπη μαζί με το αυτοκίνητό τους.

Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέσα από τις ενέργειες που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί από το αρμόδιο Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα πετύχουμε το στόχο μας γιατί θα έχουμε διαμορφώσει μια πλήρως τεκμηριωμένη θέση και μια ισχυρή κατανόηση σε όλους τους συνομιλητές μας στην Ευρώπη.