Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο ΔΗΣΥ, Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένια”, 4 Ιουλίου 2018

Ομιλία και κήρυξη εργασιών του Παγκύπριου Καταστατικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
Νέοι και Νέες,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σήμερα ανακαλούμε στην μνήμη μας την ημέρα «γέννησης» της παράταξης μας. Θυμόμαστε και τιμούμε τον Γλαύκο Κληρίδη τον πολιτικό που είχε το ευρωπαϊκό όραμα για τον τόπο μας και το έκανε πράξη. Τον ηγέτη που γνώριζε πολύ καλά την απόσταση που χωρίζει εκείνο που λαχταρούμε απ΄ εκείνο που μπορούμε να πετύχουμε. Τον άνθρωπο που μπήκε στην πολιτική πλούσιος και έφυγε από την ζωή φτωχός αλλά καταξιωμένος.

Η Κύπρος φίλες και φίλοι μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα με την σχολή σκέψης του Γλαύκου Κληρίδη, τον πατριωτικό ρεαλισμό και την πολιτική ωριμότητα. Εμείς άλλωστε στον Δημοκρατικό Συναγερμό επιλέγουμε πάντα το ωφέλιμο για την πατρίδα μας και όχι το πρόσκαιρα αρεστό.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σημαντική η σημερινή μέρα για την παράταξη μας για ένα ακόμη λόγο, διευρύνουμε τη δημοκρατία, δυναμώνουμε την πολυφωνία και εφαρμόζουμε την ανανέωση στην πράξη μέσα από τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού μας.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, νέοι και νέες,

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες ιδέες, νέες απαντήσεις. Χρειάζονται τομές και μεγαλύτερες ρήξεις με τις εστίες του τέλματος και της παρακμής. Με τα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν γύρω μας και μας ενοχλούν.

Μέσα σε αυτό το σύστημα προσδοκιών και αξίων, που μαζί συμφωνήσαμε στις 4 Ιουλίου 1976, με μπροστάρηδες τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα χρόνια που έρχονται.

Για να κρατήσουμε όλοι μαζί ζωντανή τη φλόγα που κατακαίει μέσα μας, για να δούμε γρήγορα, την πατρίδα μας ελεύθερη ξανά. Για να ζήσουμε, όλοι οι Κύπριοι, σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.

Χωρίς οδοφράγματα.

Χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Χωρίς φόβο.

Δεν ταιριάζει στη Κύπρο μας ο φόβος. Δεν μας ταιριάζει το σύνδρομο της μικρής και φοβικής Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός άλλωστε ήταν πάντα μια μεγάλη παράταξη προσφοράς και ευθύνης για την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Το ξέρω καλά ότι όπως είναι για μένα, έτσι είναι και για σας κάτι παραπάνω από μια κομματική επιλογή.

Είναι οι αναμνήσεις.

Είναι οι χαρές, οι λύπες, τα δυνατά συναισθήματα.

Είναι μια παλικαρίσια στάση ζωής.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι υπόθεση όλων μας.

Είναι η ελπίδα για τη Κύπρο και τη δημοκρατία στο τόπο μας.

ΝΑΙ, είμαστε η παράταξη που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

Η παράταξη με παρουσία και προσφορά στην ιστορική διαδρομή της Κύπρου. Παράταξη ωραίων και περήφανων ανθρώπων.

Σας ευχαριστούμε για τους αγώνες και τις θυσίες σας. Σας ευχαριστούμε για όσα ασυμβίβαστα και ακούραστα κάνετε για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Κύπρο μας.
Εσείς που χωρίς ανταλλάγματα, άδολα και ανόθευτα σηκώνετε ψηλά τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Εσείς είσαστε η δύναμη, η προοπτική και το μέλλον της Κύπρου μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ!

Σας Ευχαριστούμε.