Τριμερής Συνάντηση των Επιτροπών αρμοδίων για Εξωτερικές Υποθέσεις των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

Τορναρίτης: Το Ισραήλ είναι καλόπιστος σύμμαχος της Κύπρου στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

 

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η 3η Τριμερής Συνάντηση των Επιτροπών αρμοδίων για Εξωτερικές Υποθέσεις των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης και το Μέλος της Επιτροπής, κ. Γιώργος Λουκαΐδης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο Αναπλ. Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, η Γραμματέας, κα Μαρία Τριανταφύλλου και τα Μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Νίκος Τόσκας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεώργιος Αρβανιτίδης και Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Από ισραηλινής πλευράς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κνεσσέτ, κ. Avi Dichter και τα Μέλη της, κες  Ayelet Nahmias-Verbin  και Aliza Lavie  και ο κ. Amir Ohana.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε τη σημαντική πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και των λαών τους, οι οποίες γνώρισαν περαιτέρω ώθηση στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας. Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί γέφυρα του Ισραήλ προς άλλες χώρες, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι το Ισραήλ είναι επίσης καλόπιστος σύμμαχος της Κύπρου στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι, σ’ αυτή τη λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν τουρκική επικυριαρχία, κατοχικά στρατεύματα ή τουρκικές εγγυήσεις, ούτε επεμβατικά δικαιώματα.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κυπριακή αντιπροσωπεία υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της πρόσφατης συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα την ανάγκη για επανέναρξη συνομιλιών που να οδηγήσουν σε λύση, η οποία να διασφαλίζει την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Τονίστηκε δε η ετοιμότητα της Κύπρου και ιδιαίτερα της Βουλής των Αντιπροσώπων να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες τους για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.