Ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, 14 Δεκεμβρίου 2018

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε για ακόμη μια χρονιά σε αυτό το βήμα, με την ευκαιρία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Τη διαδικασία που αποτελεί την επιτομή του νομοθετικού έργου και της εξουσίας που μας έχει εμπιστευτεί ο λαός ως αντιπροσώπους του στη Βουλή.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μάς δίνει την ευκαιρία για ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της Κυπριακής Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα: το οικονομικό, το κοινωνικό και βέβαια το πολιτικό και το εθνικό επίπεδο.

Οφείλαμε ο καθένας να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Εξετάζοντας λοιπόν τη γενικότερη κατάσταση της πατρίδας μας, μπορούμε να πούμε πολλά:

Η Κύπρος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που χτύπησε και την πατρίδα μας, διέλυσε μύθους με τους οποίους μάθαμε να ζούμε για χρόνια. Μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε όχι μόνο την οικονομική μας πορεία αλλά και τον ευρύτερο τρόπο της σκέψης μας.

Να θυμίσω ότι το 2013 η Κύπρος βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Η χώρα μας βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Η οικονομία ήταν ήδη σε βαθιά ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ήταν ανήσυχος και φοβισμένος. Η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία είχε χαθεί επειδή απουσίαζαν η συγκροτημένη πολιτική και η διάθεση για τη λήψη των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων.

Σήμερα, παρά τις αδυναμίες, πιθανά λάθη και παραλείψεις, η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή πορεία.

Αυτό το νιώθει ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης.

Μέσα από τη συλλογική δράση η χώρα στάθηκε ξανά στα πόδια της και μπορεί σήμερα να συνεχίσει την προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο. Λειτουργούμε πλέον έχοντας αντίληψη των ορίων και των δυνατοτήτων μας, κάνουμε σταθερά βήματα βελτίωσης και η ανάπτυξη βασίζεται σε πολύ πιο στέρεα θεμέλια.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούμε ισχυρά βήματα ανάκαμψης.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα η κυπριακή οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί στο 4% του ΑΕΠ και συνολικά για την τετραετία 2015-2018 υπήρξε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 15%.

Το πιο μεγάλο κοινωνικό πλήγμα, η ανεργία, μειώθηκε πλέον σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Βρίσκεται σήμερα στο 7.5%, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το εφιαλτικό ποσοστό του 17% που είχε σκαρφαλώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά δεν είναι μόνο αριθμοί. Υπάρχει και πραγματικό αποτέλεσμα στην οικονομία και όλοι το αντιλαμβάνονται.

Το διαθέσιμο εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση σταδιακά αυξάνονται. Υπάρχει εμφανής αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και προώθηση νέων επενδύσεων.

Η θετική πορεία της οικονομίας προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 να υπολογίζεται γύρω στο 3.8%.

Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας επέφεραν σημαντική βελτίωση και στο δημοσιονομικό ισοζύγιο το οποίο, τα τελευταία χρόνια, μετατράπηκε από ελλειμματικό σε πλεονασματικό. Από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και από το 2016 με υγιές πλεόνασμα. Μάλιστα, φέτος αναμένεται να καταγραφεί το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει σημειωθεί ποτέ στον τόπο μας.

Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι πλέον πιο υγιής και πιο βιώσιμη, ενώ με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Το δημόσιο χρέος για το 2018, παρά την επιβάρυνση του λόγω Συνεργατισμού, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 104% του ΑΕΠ και από το 2019, ακολουθώντας σταθερά πτωτική πορεία, θα είναι κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Όλα αυτά αντανακλώνται και στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Κύπρου από Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Από τον Σεπτέμβριο βρισκόμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη προς την χώρα μας έχει πλέον ανακτηθεί.

Συνεπώς, δικαιούμαστε σήμερα με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς σκοπιμότητες να πούμε ότι οι σωστές πολιτικές και η εφαρμογή τους από την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, έχουν φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, η συμπαράσταση της ευρύτερης κοινωνίας, η συνεργασία με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, και ιδιαίτερα οι θυσίες των συμπολιτών μας, ήταν αναγκαίες για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Το ίδιο και η στήριξη των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο για να εγκριθούν τα απαραίτητα νομοσχέδια.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν ισχυριζόμαστε, βέβαια, πως όλα είναι ρόδινα, ούτε πως δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η δική μας συνεχής, σταθερή βελτιωτική πορεία πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τον διεθνή ανταγωνισμό και την πρόοδο ανάλογων οικονομιών ιδίως εντός ευρωζώνης.

Γι’ αυτό εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εφαρμόσουμε – τώρα που βρισκόμαστε στον θετικό κύκλο ανάπτυξης – ανανεωμένες στρατηγικές για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία.

Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε, χωρίς μεν την πίεση αλλά με αποφασιστικότητα, τη σταδιακή μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομίας στη βάση ενός σύγχρονου μοντέλου που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Όσο σημαντικό είναι να μείνουμε μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, άλλο τόσο είναι να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας.

Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Ξέρουμε πως χρειάζεται να προχωρήσουμε με τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Απασχόλησης.

Αυτό χρωστάμε στους συμπολίτες μας. Αυτό χρωστάμε και στις νεότερες γενιές που τους αξίζει να ζήσουν και να προκόψουν σε μια καλύτερη Κύπρο.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και έχουμε την υποχρέωση να τις αντιμετωπίσουμε με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

Η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων για να έχουν προσιτά ενοίκια και δυνατότητα απόκτησης πρώτης κατοικίας, η αύξηση των χαμηλών συντάξεων, η μείωση φορολογικών βαρών, η στήριξη των συνετών δανειοληπτών παράλληλα με όσους θα βοηθηθούν μέσω του σχεδίου «Εστία», η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για κοινωνική πολιτική αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει βεβαίως να ενταχθεί και η στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου που μέσα σε μια μέρα, το 1974, είδε την περιουσία του να χάνεται. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, έφτασε η ώρα για απονομή έστω μερικής δικαιοσύνης στους πρόσφυγές μας. Μετά από 44 χρόνια, είναι επιβεβλημένη η αποζημίωση για στέρηση χρήσης της περιουσίας τους.

Ακολουθώντας πάντα μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, οφείλουμε σήμερα να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να ανεβάσουμε γενικότερα τον πήχη της ευημερίας.

Σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές και η αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και σημαντικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία, στην εκπαίδευση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην τεχνολογική εξέλιξη θα οδηγήσει στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό και στην αναμόρφωση της οικονομίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος τόσο για το κράτος και τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο συναντίληψης και συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου για αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε αλλά και να στηρίξουμε στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις. Μακριά από λαϊκισμούς, με κοινωνική ευαισθησία, αλλά πάντα με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση, μάς επιβάλλει να σκεφτούμε: Πού θέλουμε να πάει η Κύπρος τα επόμενα 10, ή ακόμα και 20 χρόνια;

Δυστυχώς, μια τέτοια στρατηγική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με πληρότητα και εγκυρότητα, όσες δυνάμεις κι αν επιστρατεύσουμε. Για να είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό, χρειάζεται πρώτα να απαντήσουμε τι θα γίνει με το κορυφαίο και μείζον ζήτημα για τον τόπο: τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστική.

Από το Κραν Μοντανά και μετά, υπήρξε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο 18 μηνών. Όλο αυτό το διάστημα ο ΟΗΕ σε τρεις περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την ανάγκη επίλυσης, επισημαίνοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Αν παραταθεί η κατάσταση μη επίλυσης, πολλά μπορεί να συμβούν και να επηρεάσουν ανέκκλητα το μέλλον της Κύπρου.

Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η Τουρκία, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι σε θέση να διατυπώνει απροκάλυπτα και χωρίς αναστολές τη θέση για οριστική διχοτόμηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δοθεί χώρος για να νομιμοποιηθεί σιωπηρά μια τέτοια συζήτηση.

Χρειάζεται, όσο ποτέ προηγουμένως, να περιφρουρήσουμε το πλαίσιο της Ομοσπονδιακής επίλυσης.

Το έχουμε κατακτήσει στον ΟΗΕ με κόπους και θυσίες δεκαετιών στο διεθνή στίβο, ως αντίβαρο στη μονομερή απόσχιση και την επιβολή διχοτόμησης.

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάς επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λύση της Ομοσπονδίας θα είναι ευρωπαϊκή. Και η θέση του προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών διασφαλίζει ότι θα είναι και λειτουργική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η ευρωπαϊκή και λειτουργική, είναι η μόνη οδός για να αποτραπεί η διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Αυτό αναγνώρισαν τόσο ο Μακάριος, όσο και ο Σπύρος Κυπριανού με τις υπογραφές τους. Αυτό έπραξαν ρητά και κατηγορηματικά όλοι οι πρόεδροι της Δημοκρατίας που ακολούθησαν. Ελπίζω ότι κατανοούμε την αξία αυτής της επιλογής, τώρα που επικρέμαται η απειλή της Τουρκίας για διχοτόμηση και δύο κράτη.

Το δίλημμα μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένο:
Θα επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της Ομοσπονδιακής λύσης ή θα δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να εκπληρώσει τους στρατηγικούς στόχους και τα οράματα του Ντενκτάς;

Ομοσπονδιακή λύση ή διχοτόμηση;

O καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή της Ομοσπονδιακής επίλυσης περιέχει ρίσκα. Μήπως όμως η κατάληξη στη διχοτόμηση, δεν περιέχει πολλαπλάσια ρίσκα; Αυτό καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε!

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Η διολίσθηση στη διχοτόμηση θα σηματοδοτήσει την όξυνση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία κι όχι την εκτόνωσή της.

Η πρόθεση της Τουρκίας είναι να κλιμακώσει την παρανομία. Δεν θα περιοριστεί στα όσα κατέχει επί του εδάφους για 44 χρόνια, αλλά θα επιδιώξει να επεκταθεί αυθαίρετα και παράνομα και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, καθορισμένες ή μη.

Η διχοτόμηση, υπό οποιανδήποτε μορφή, είτε βελούδινη, είτε συμφωνημένη, είτε εξελισσόμενη, για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι κατάρα για τον τόπο.

Είναι ανάθεμα για τη νέα γενιά που θα περιοριστεί για πάντα στο μισό νησί, με τις μισές δυνατότητες.

Είναι ντροπή για τον Ελληνισμό, να γίνουν οι τόποι μας ξένοι, καινούργιες χαμένες πατρίδες.

Η διχοτόμηση ισοδυναμεί με ολοκληρωτική εθνική ήττα.

Σημαίνει οριστική απώλεια εδαφών όπου ο Ελληνισμός έζησε για αιώνες.

Βέβαια η διχοτόμηση, θα σημαίνει και τη μελλοντική εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο τελικός λογαριασμός θα σταλεί σε εμάς, τους Ελληνοκυπρίους, γιατί αυτό θα συνιστά την ολική αλλαγή της δημογραφικής ισορροπίας της Κύπρου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν συμβιβαζόμαστε με το σημερινό στάτους κβο.

Επιμένουμε σε μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία, μπορεί να έχει αδυναμίες, αλλά θα απαλλάξει οριστικά την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή.

Θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία των Κυπρίων, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα είμαστε έρμαιο των διαθέσεων κανενός, όταν ολόκληρη η Κύπρος γίνει ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί τις επόμενες ώρες με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συζήτηση πάνω σε όρους αναφοράς για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων είναι απόδειξη ότι παραμένει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση.

Μια συμφωνία στους όρους αναφοράς θα αποτελέσει θεαματικό διέξοδο, θα έχουμε στα χέρια μας το ισχυρό διαπραγματευτικό κεκτημένο των συγκλίσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί αλλά και το Πλαίσιο των 6 σημείων του Γκουτέρες.

Θυμίζω ορισμένα κεντρικά σημεία:
– Κατάργηση συστήματος εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας
– Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων
– Χάρτης με περίληψη και της Μόρφου
– Δημογραφική ισορροπία 4 προς 1
– Κατοχύρωση τριών ελευθεριών και 4 κοινοτικών ελευθεριών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πολλές φορές εκφράσει την ετοιμότητά του να εργαστεί για γεφύρωση των διαφορών στα 6 σημεία Γκουτέρες, καταθέτοντας και νέες ιδέες, όπως τη μερική αποκέντρωση εξουσιών και οργάνων, η οποία σαφέστατα βελτιώνει τη λειτουργικότητα του ομοσπονδιακού κράτους.

Για εμάς, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ούτε Σχέδια Β ή Σχέδια Γ.

Για εμάς, το μόνο εφικτό σχέδιο, είναι αυτό της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων στην βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί ίσως να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις.

Είμαι βέβαιος ότι στον χρόνο που ακολουθεί, θα καταγραφούν και οι δυνατότητες δύο άλλων σημαντικών παραμέτρων για την επίλυση του Κυπριακού, που μπορούν να ανατροφοδοτήσουν την προσπάθεια του ΟΗΕ και να δώσουν λύσεις σε εκκρεμότητες, αμοιβαία επωφελείς για όλους.

Πρώτη παράμετρος, είναι το Ενεργειακό Πρόγραμμα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και δεύτερη, η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε περιθώριο για πρωτοβουλίες που θα συγχρονίζουν τις δύο αυτές παραμέτρους και θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του προέδρου Αναστασιάδη, στην ύστατη και κρίσιμη αυτή φάση του Κυπριακού.

Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να λειτουργήσει ξανά ο ευρωπαϊκός καταλύτης, όπως συνέβη κατά την περίοδο που εργαστήκαμε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει την εγγύηση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της, μέσα από τη σύγχρονη αντίληψη της κατοχύρωσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Μπορεί επίσης να περιλάβει ρητά στο Σύστημα Ασφάλειας που θα ισχύσει στην Κύπρο μετά τη λύση, τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε εξωτερική επίθεση και να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης που θα ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου, ενισχύουν τις σχέσεις μας γενικότερα με τη Δύση, χωρίς να θέτουν σε μια αχρείαστη και αντιπαραγωγική διελκυστίνδα τις σχέσεις μας με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Εξάλλου αυτό είναι και το συμφέρον μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει στην Κύπρο ένα πλήρες παράδειγμα επέκτασης και κατοχύρωσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όπως την περιέγραψε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για την κατάσταση της Ένωσης.

Οι ενισχυμένες ευρωπαϊκές εγγυήσεις θα εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται οι Ελληνοκύπριοι απέναντι στη βαριά ιστορική εμπειρία που βιώνουν με την Τουρκία.

Προφανώς δε, αν η Τουρκία ανταποκριθεί θετικά και υπάρξει κατάληξη σε συνολική επίλυση του Κυπριακού, θα έχει και αυτή να κερδίσει στο πεδίο των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης.

Μια αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση και η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που βιώνει τους τελευταίους μήνες.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν και το μέλλον της Κύπρου είναι απόλυτα συναρτημένο με την παρούσα συγκυρία.

Ο Κυπριακός Λαός με τη σοφή καθοδήγηση του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, πέτυχε το 2004 τον διπλωματικό θρίαμβο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό τον θρίαμβο, συνδέοντας την επίλυση του Κυπριακού με την επανασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Για να επιτευχθεί αυτή η μέγιστη επιδίωξη, δεν υπάρχει άλλη συνταγή από την επιστράτευση των πιο κατάλληλων χειρισμών στηριγμένων τόσο στον πολιτικό ρεαλισμό, όσο και στη διεκδίκηση και αξιοποίηση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πλαισίου στο οποίο συμμετέχουμε.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κοινός στόχος όλων μας είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα σέβεται την ευρωπαϊκή της υπόσταση, θα δημιουργεί ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο.

Η δημόσια αντιπαράθεση και πόλωση δεν βοηθούν τον κοινό μας αυτό στόχο.

Αυτή ειδικά την περίοδο οφείλουμε να είμαστε μονιασμένοι για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση.

Σας διαβεβαιώ ότι εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτό θα πράξουμε.

Η επίλυση του Κυπριακού και η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενωμένης και φυσιολογικής χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να δούμε την Κύπρο όπως την ονειρευόμαστε.
Αυτός είναι ο κυριότερος μας στόχος.

Αυτή είναι η καλύτερη Κύπρος που οραματιζόμαστε.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλες και όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.