Οι πολιτικοί που ξεχώρισαν την ώρα της κρίσης – Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» – 8 Μαΐου 2020

Οι πολιτικοί που ξεχώρισαν την ώρα της κρίσης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS – 08/05/2020

Ζούμε μια παράξενη εποχή, μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά την υφήλιο, δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, ξεσκέπασε συστημικές αδυναμίες των κρατών, αύξησε την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, η κρίση εξάντλησε το πολιτικό κεφάλαιο πολλών κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων που δεν διαχειρίστηκαν σωστά ή έγκαιρα την κατάσταση. Αναπόφευκτα, η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική σκηνή στην Κύπρο, αναδιαμορφώνοντας την ατζέντα της επικαιρότητας και φέρνοντας στο προσκήνιο συγκεκριμένα δημόσια πρόσωπα.

Η κρίση φαίνεται να ευνόησε τελικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσωπική πολιτική εικόνα του οποίου δεν ήταν και η καλύτερη πριν από την έλευση του κορωνοϊού.

Η γνωστή ιστορία με τις πολιτογραφήσεις και την παραχώρηση κυπριακών διαβατήριων σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα, καθώς και οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά αλλά και το Κυπριακό δημιούργησαν μια γκρίζα εικόνα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η κρίση πρόσφερε εκ των πραγμάτων διέξοδο και ευκαιρία για αλλαγή σκηνικού.

Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Άκουσε τους ειδικούς, τόλμησε και εξήγγειλε έγκαιρα σειρά προληπτικών και δραστικών μέτρων που σε πάρα πολλές χώρες λήφθηκαν πολύ αργότερα. Ένα μεγάλο μερίδιο από την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης πιστώνεται και στον ίδιο και αυτό αντανακλάται και στις σχετικές δημοσκοπήσεις όπου η δημοτικότητα του Προέδρου έχει πλέον ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με την προ του κορωνοϊού εποχή.

Η κρίση όμως ανέδειξε και τους τρεις υπουργούς του Αναστασιάδη που χειρίζονται άμεσα την πανδημία, δηλαδή τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Οι εν λόγω Υπουργοί διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κρίση και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, εφόσον μέσα από τις δημοσκοπήσεις απολαμβάνουν αποδοχής πρωτόγνωρης για υπουργούς οποιασδήποτε κυβέρνησης από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Υγείας απέδειξε στα δύσκολα ότι μπορεί να κρατήσει τα ηνία. Η κρίση του έδωσε την  ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις προσωπικές του αρετές δικαιώνοντας έτσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιλογή του. Διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεχνοκρατική προσέγγιση, ψυχραιμία και ωριμότητα, παρεμβαίνοντας εκεί που πρέπει με αποφασιστικότητα και ορθολογισμό. Το γεγονός ότι δεν είναι αμιγώς πολιτικό πρόσωπο φαίνεται ότι τον βοήθησε να μείνει μακριά από ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Ιωάννου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας και αυτό φαίνεται και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Υπουργός Εργασίας, ακόμη ένα πρόσωπο με τεχνοκρατικό προφίλ, κέρδισε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα που την χαρακτηρίζει. Μπροστά από μια ασύμμετρη απειλή για την εργασιακή κανονικότητα, η κ. Αιμιλιανίδου έδρασε άμεσα εξαγγέλλοντας συγκεκριμένα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας κάθε εργαζόμενου. Οι προσπάθειες μάλιστα της Υπουργού Εργασίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς και το πεπαλαιωμένο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα την ανάγκη για έγκαιρη στήριξη και της οικονομίας, εφόσον χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σύστημα υγείας αλλά ούτε και εργασιακή σταθερότητα. Αν και τα έσοδα του κράτους σημείωσαν μεγάλη πτώση λόγω των περιοριστικών μέτρων, ο ίδιος εξήγγειλε τολμηρά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα προσπάθησε με πείσμα να βρει ένα πεδίο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για έγκρισή του από τη Βουλή. Υιοθετώντας ένα συναινετικό προφίλ, ο κ. Πετρίδης κατάφερε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να μην βρίσκεται σε καθεστώς έντονης αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν έχει τόσο έντονο κομματικό χρώμα όπως είχε για παράδειγμα ο προκάτοχός του.

Την ώρα της κρίσης ξεχώρισαν επίσης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Τορναρίτης.

Ο κ. Νεοφύτου, παρά το επικοινωνιακό ατόπημα με την επίσκεψή του στο νοσοκομείο κατά την κορύφωση της κρίσης, βγήκε μπροστά με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις τόσο στην τηλεόραση όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμφίβολα συνέβαλε με τον δικό του τρόπο στη διαχείριση της όλης κατάστασης μέσα από τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον συντονισμό μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου.

Ο κ. Τορναρίτης είχε το πολιτικό ένστικτο της επερχόμενης απειλής. Ήταν ίσως ο πρώτος πολιτικός που έθεσε επιτακτικά από πολύ νωρίς την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι ήταν τα μόνα κατάλληλα την κρίσιμη στιγμή. Με επιμονή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέπτυξε στενή επαφή με τους πολίτες, στέλνοντας μηνύματα για εμψύχωση.

Από το ΑΚΕΛ, παρά τη φυσιολογική διάθεση για αντιπολίτευση, ο Άντρος Κυπριανού στάθηκε στο ύψος του και συνέβαλε στην εφαρμογή τόσο των μέτρων καραντίνας όσο και των μέτρων χαλάρωσης.

Το ΔΗΚΟ κλασικά όλες αυτές τις μέρες ασχολήθηκε με τα θέματα των επιχειρηματιών με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να διαβουλεύεται με την ΟΕΒ και τις εγγυήσεις του κράτους για χορήγηση δανείων. Ήταν επιπλέον το μόνο κόμμα που προχώρησε σε μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού.

Η κρίση, λοιπόν, επηρέασε την κυπριακή πολιτική σκηνή, καθώς και τον τρόπο επαφής με το ευρύτερο κοινό. Η επικοινωνία με τους πολίτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και αποκτά πλέον ειδικό βάρος στην εποχή που ζούμε.