Με Ενότητα και καθαρό μυαλό!

Η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας για τις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην νεότερη ιστορία του τόπου μας. Είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο για περισσότερο από δύο χρόνια. Η απόφαση Γκουτέρες να προχωρήσει σε Τριμερή και ακολούθως σε Πενταμερή, δημιουργεί πραγματικές ελπίδες. Αν ο ΟΗΕ ρίξει όλο το βάρος του, έχω την πεποίθηση ότι θα σπάσει το αδιέξοδο. Αν επίσης στην Πενταμερή η ΕΕ κινηθεί αποφασιστικά, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν στην κατάληξη σε λύση, ιδίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τη λειτουργικότητα της ομοσπονδίας.

Έχουμε επιτύχει μια ισχυρή βάση για διαπραγμάτευση και αυτό είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε εδώ και μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει την έξαρση της προκλητικότητας της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τόσο στη θάλασσα (γεωτρήσεις στην ΑΟΖ) όσο και στην ξηρά (εποικισμός Βαρωσίων). Η σθεναρή θέση της ΕΕ για στοχευμένα μέτρα, όσο κι αν η Τουρκία κομπάζει, δεν την αφήνει αδιάφορη, ούτε της επιτρέπει να ενεργεί ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, η προσέγγιση του Προέδρου για αποκέντρωση εξουσιών, μπορεί να βοηθήσει να αρθούν ανελαστικές ρυθμίσεις στο σύστημα λήψης αποφάσεων, χωρίς να επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και τις ισορροπίες μεταξύ τους.

Αυτό το κρίσιμο διάστημα, θεωρώ πρωτεύον να σταθούμε όλοι δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον ενισχύσουμε στη μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση. Η λύση μέσω διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε οριστικά από την τουρκική κατοχή και τις απειλές της Άγκυρας σε βάρος του λαού μας. Είναι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία, την επανένωση του τόπου, την δικαίωση τριών γενεών αλύτρωτων Κυπρίων. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, εσωτερικές τριβές, ακόμα και πικρίες στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποσπάσουμε την προσοχή μας από την εξυπηρέτηση του κορυφαίου στόχου μας – εδώ και 45 χρόνια.

Αν όντως επαληθευτούν οι πληροφορίες για μία ακόμα αποφασιστική προσπάθεια επίλυσης από τον ΟΗΕ, θα ήθελα η ηγεσία μας ως σύνολο, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιχειρήσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μια λογική και λειτουργική λύση Ομοσπονδίας, που με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των επόμενων γενεών των Κυπρίων, των παιδιών μας. Θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και πρέπει να δώσουμε την μάχη με διεκδικητικότητα, καθαρό μυαλό και στόχευση, χωρίς συναισθηματισμούς και φοβικά σύνδρομα. Θα πρέπει να ενεργήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ενότητα και να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις με ορθολογισμό και ευθύνη απέναντι στον λαό μας που θα έχει και τον τελικό λόγο.

Γνωρίζουμε το διακύβευμα της μη επίλυσης. Η διχοτόμηση δεν σημαίνει μόνο «δύο κράτη», την οριστική απώλεια εδαφών με τρισχιλιετή ελληνική ιστορία. Σημαίνει ότι η τωρινή ελεύθερη Κύπρος στο νότο, θα έχει στο διηνεκές δίπλα της, σύνορο με την Τουρκία, την περικύκλωση και συνεχείς εντάσεις στη θάλασσα. Αυτές οι συνθήκες θα δημιουργούν περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας που γίνεται ακόμα πιο ρευστό, αν συνδεθεί με τα πολύπλοκα προβλήματα στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος θέλει τη λύση γιατί με την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βγει οριστικά από την κινούμενη άμμο που μας περιβάλλει και καταδυναστεύει το λαό μας για μισό αιώνα. Γιατί με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να υλοποιήσουμε με πιο στέρεα βήματα τις επιδιώξεις μας στην ανατολική Μεσόγειο σε τομείς πολύ υποσχόμενους όπως δείχνουν οι έρευνες και ο εντοπισμός υποθαλάσσιου πλούτου, καθώς και τα ανοίγματά μας για συνεργασίες με όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Σε συνθήκες επίλυσης ναι! Και με την Τουρκία, έχοντας ως βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία.

 

01.11.2019