Μήνυμα στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος ΄74» για την επέτειο των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος ‘74” Λοΐζο Λοΐζο,

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, δεν μπορούμε να τα πούμε διά ζώσης. Η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας μάς δίνει όμως την ευκαιρία να «βρεθούμε» μαζί έστω και εξ αποστάσεως.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα πρώτιστα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτούς που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, ακόμα και τη ζωή τους, για να κερδίσουν την ελευθερία μας και να υπερασπιστούν την ιστορία μας.

Σε όλους αυτούς οφείλουμε την ύπαρξή μας, οφείλουμε την ψυχή μας.

Η γενέθλια ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα όμως και μια μέρα περισυλλογής και αναστοχασμού. Για το πού σήμερα βρισκόμαστε, από πού ξεκινήσαμε και πού θέλουμε να πάμε.

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η μικρή μας πατρίδα κατόρθωσε, χάρις στους κόπους, τους μόχθους και τις θυσίες του κυπριακού λαού, να προκόψει, να ενταχθεί στην ΕΕ και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Την ίδια όμως ώρα παραμένει λαβωμένη και μοιρασμένη για 46 ολόκληρα χρόνια. Οι πληγές του 1974 παραμένουν ακόμη ανοικτές και υποτροπιάζουν αντί να επουλώνονται. Βιώνουμε ακόμη τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Γι’ αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είμαστε έτοιμοι, ως ε/κ πλευρά, για άμεση επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος από το σημείο που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά.

Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Επιζητούμε μια λύση που θα επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί ως ένα φυσιολογικό και σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, σε ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για να μπορέσει όμως να λυθεί το Κυπριακό και η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει θέσει, θα πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία τις δικές της βαρύτατες ευθύνες.

Δυστυχώς, η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά να επιβάλει νέα τετελεσμένα τόσο στη θάλασσα, στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην ξηρά, με τις απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων. Αυτή η επιθετική συμπεριφορά, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Το τελευταίο διάστημα, όπως θα έχετε και εσείς παρατηρήσει, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα γύρω από την Κύπρο.

Σε μερικές εβδομάδες, με την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε και πάλι ενώπιον πολύ κρίσιμων αποφάσεων στο Κυπριακό.

Μέσα στους επόμενους μήνες ενδεχομένως να υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν αμετάκλητα την πορεία της Κύπρου.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να παραμείνουμε ενωμένοι και να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε με βάση την αίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης. Ευθύνης έναντι όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Ευθύνης έναντι των μελλοντικών γενεών οι οποίες μας προστάζουν να τους παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ευημερούσα.

Μια πατρίδα οριστικά απαλλαγμένη από τα δεσμά της Τουρκικής κατοχής. Μια Ενωμένη Κύπρο, στην Ενωμένη Ευρώπη. Μια πατρίδα που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρηνική συμβίωση, πρόοδο και ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Σας ευχαριστώ.