Κύπρος, μια ελεύθερη πατρίδα

Όλοι ονειρευόμαστε μια καλύτερη Κύπρο. Μια Κύπρο που θα παρέχει στους πολίτες της όλα όσα πρέπει να προφέρει σήμερα ένα σύγχρονο κράτος: ασφάλεια, ευημερία, αξιοκρατία, ολοκληρωμένη παιδεία, άρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, ισονομία. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο πλέον ότι για να τα πετύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε τομές και μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όσες μεταρρυθμίσεις κι αν κάνουμε, αυτές δεν παύουν από το να αφορούν τη μισή μας πατρίδα και μόνο. Η μεγαλύτερη και πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που οφείλουμε να κάνουμε είναι η λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό όσο παραμένει άλυτο, είναι ένα πρόβλημα που απορροφά καθημερινά ενέργεια και οικονομικούς πόρους που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για άλλες πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Μόνο η λύση του Κυπριακού θα απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των Κυπρίων και θα δώσει πραγματική ασφάλεια και ανάπτυξη στον τόπο μας. Μόνο η λύση του Κυπριακού θα τερματίσει την τουρκική κατοχή, θα επανενώσει και θα απελευθερώσει τον τόπο μας.

Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί όμως να επέλθει μέσα από κούφια συνθήματα, αφορισμούς, άκαμπτες ιδεολογίες και αόριστους μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται πολιτικός ρεαλισμός. Γι’ αυτό και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πιστοί στην Κληριδική σχολή σκέψης και αναγνωρίζοντας τις πραγματικότητες, επαναλαμβάνουμε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι η μόνη εφικτή λύση.

Το δίλημμα σήμερα δεν είναι ΔΔΟ ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι ΔΔΟ ή διχοτόμηση. Ναι, η λύση περιέχει ρίσκα και όποιος λέει το αντίθετο είναι αφελής. Αλλά η διαιώνιση του διχοτομικού στάτους κβο εμπερικλείει ακόμη μεγαλύτερα ρίσκα. Αυτό φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται όσοι απορρίπτουν ή αμφισβητούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όσοι, ακόμη χειρότερα, φλερτάρουν με την ιδέα του «βελούδινου διαζυγίου» και της «λύσης δύο κρατών», μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Διότι η οριστική διχοτόμηση ισοδυναμεί με την καταστροφή. Ισοδυναμεί με την οριστική εξαφάνιση της τ/κ κοινότητας αλλά και τη μεταφορά του σκληρού συνόρου της Τουρκίας στην πράσινη γραμμή με ταυτόχρονη αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας στην Κύπρο. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τον κυπριακό Ελληνισμό. Για εμάς, η διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας και όχι μέσα από τη διχοτόμηση, συμφωνημένη ή μη.

Γι’ αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε με το σημερινό στάτους κβο. Επιμένουμε για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα μεγάλα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή. Επιμένουμε ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό είχε ξεκαθαριστεί στο Κραν Μοντανά.

Εμείς πιστεύουμε ότι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών περιέχει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός λογικού και ισορροπημένου συμβιβασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και θα δημιουργεί μια επωφελή κατάσταση για όλους τους Κυπρίους. Μόνο μέσα από ένα τέτοιο συμβιβασμό θα προκύψει μια τελική συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους και κατ’ επέκταση μια πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση.

Η επίλυση του Κυπριακού και η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενωμένης και φυσιολογικής χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να δούμε την Κύπρο όπως την ονειρευόμαστε. Αυτός είναι ο κυριότερος μας στόχος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας όραμα: Η Κύπρος, μια ελεύθερη πατρίδα.

 

30.05.2018