Ζητείται πολιτικό θάρρος από όλους

Τορναρίτης

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης περιόδου στο Κυπριακό, κατά την οποία θα κληθούμε να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις. Από αυτή την έκθεση εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό κρατάμε τα σημαντικότερα: το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και το ότι οι προοπτικές για μια συνολική λύση παραμένουν ζωντανές.

Δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν οι τοποθετήσεις που γίνονται ότι οι ατέρμονες συζητήσεις του παρελθόντος πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Μόνο στην Κύπρο συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά από 44 χρόνια εισβολής και κατοχής. Είναι εμείς που θέλουμε το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού. Είναι οι δικοί μας πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν αφήσουν μαραζωμένοι και αδικαίωτοι την ψυχή τους στην προσφυγιά. Είναι οι δικές μας περιουσίες που ξεπουλιούνται, είναι στη δικιά μας πατρίδα, όπου συντελείται εποικισμός. Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα με την Τουρκία. Θα δοκιμαστούμε κι εμείς και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και κυρίως με πολιτικό θάρρος τις εβδομάδες που έρχονται. Όλοι και όλα θα κριθούν από τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθούν τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί στις μέχρι σήμερα συνομιλίες. Το «πλαίσιο Γκουτέρες» είναι ακόμα στο τραπέζι και πρέπει να αξιοποιηθεί από την πλευρά μας. Χωρίς όμως χάρτη, συμφωνία στο δημογραφικό, κριτήρια στο περιουσιακό, κατοχύρωση ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινοτικών ελευθεριών, χωρίς επί της αρχής συμφωνία για αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, τα «6» σημεία του πλαισίου είναι ξεκρέμαστα. Γι’ αυτό και η κα Λουτ οφείλει να επιβεβαιώσει όλο το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί και να καθορίσει κοινά αποδεκτούς όρους αναφοράς για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες γιατί απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, παρά εξαντλητικές επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Αυτό πιστεύει και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα έτοιμος να ακούσει και νέες ιδέες. Αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο σε κάθε ύστατη διαπραγμάτευση. Δίνει περιθώριο στους ηγέτες να κρατήσουν κάτι ουσιώδες για το τέλος, προτού πάρουν την ιστορική ευθύνη. Οι νέες ιδέες θα πρέπει ωστόσο να είναι εντός πλαισίου Γκουτέρες. Σε αυτές τις νέες ιδέες μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μερική αποκέντρωση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης προς τις πολιτείες ή ο τρόπος εξάσκησής τους. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε για να μην ξηλωθούν τα πιο θεμελιώδη και απαραβίαστα ενός Ομοσπονδιακού Κράτους, διότι έτσι θα προκύψουν πολλαπλά προβλήματα, ακόμα και προβλήματα λειτουργίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έφθασε πλέον η ώρα της αλήθειας και των τελικών αποφάσεων. Η ώρα για πολιτικό θάρρος από όλους.

Το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι μας οδηγεί σιωπηρώς στη διχοτόμηση. Και η διχοτόμηση, υπό οποιανδήποτε μορφή, είτε βελούδινη, είτε συμφωνημένη, είτε εξελισσόμενη, για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι κατάρα για τη νέα γενιά, για τον τόπο μας, για τον Ελληνισμό, για την επιβίωσή μας και δεν μιλώ για το μακρινό μέλλον.

Οι κίνδυνοι με άλυτο το Κυπριακό είναι πολλοί και σοβαροί και δεν θα πρέπει να μας ξεγελά η επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας που παρέχει η σημερινή κατάσταση. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και ενόψει των επερχόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο φυσικός πλούτος που δυνητικά προσφέρεται προς αξιοποίηση για την Κύπρο, εύστοχα λέγεται, ευχή ή και κατάρα. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου επηρεάζει όλη την ανατολική Μεσόγειο και με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην πλευρά μας ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και στην Τουρκία ένα σημαντικό κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού. Διότι μόνο με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσει η Τουρκία να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής μας. Από την άλλη, η διαιώνιση του Κυπριακού, παράγει εντάσεις και στα ενεργειακά, μας παρασύρει στο προσφιλές γήπεδο της Τουρκίας και μας φέρνει σε μειονεκτική θέση.

Για αυτούς τους λόγους, εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, υποστηρίζουμε ότι στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να δουλέψουμε ψύχραιμα και υπεύθυνα, έξυπνα και μεθοδικά για να καταλήξουμε σε συνολική επίλυση του Κυπριακού που οριστικά θα μας απαλλάξει από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.

 

24.10.2018