Επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την Αμμόχωστο, 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Επιστολή Τορναρίτη στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την Αμμόχωστο

Ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, απέστειλε σήμερα επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της ΚΣΣΕ αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει ότι η εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου θα συνιστούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τους νόμιμους κατοίκους της πόλης. Η Αμμόχωστος, αναφέρει, αποτελεί το πιο προκλητικό σύμβολο της διαίρεσης του νησιού. Η μεθόδευση παράνομων και μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ενταφιάσει τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Προειδοποιεί δε ότι η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και όχι στην επιθυμητή επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Τορναρίτης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη πλήρους εφαρμογής των εν λόγω ψηφισμάτων που προνοούν, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στη διοίκηση του ΟΗΕ. Επικαλούμενος εξάλλου τα σχετικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από διερευνητική επίσκεψή της στην Κύπρο, το 2018, ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει ότι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου και η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα αποτελέσει επωφελή εξέλιξη για το σύνολο του Κυπριακού λαού, απελευθερώνοντάς τον από το φαύλο κύκλο της έντασης, στον οποίο έχει περιέλθει συνεπεία της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κ. Τορναρίτης απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να στηρίξουν υποβοηθητικές δράσεις και πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η παρούσα στασιμότητα και η απουσία αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επέτρεψαν στη χώρα αυτή να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο. Η πολεμοχαρής συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές, καθότι πλήττουν βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταλήγει ο κ. Τορναρίτης.

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η επιστολή του κ. Τορναρίτη: