Επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την Τουρκία – 22.03.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Επιστολή Τορναρίτη στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε σήμερα επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην ΚΣΣΕ, αναφορικά με την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει ότι πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη, σε βάρος πρώτιστα της Τουρκίας και του λαού της, η οποία επιβαρύνει περισσότερο την ήδη επιδεινωμένη κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Πόσω δε μάλλον, αναφέρει ο κ. Τορναρίτης, που η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου η ΚΣΣΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων βουλευτών και για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας μέλους της αντιπολίτευσης και, γενικότερα για παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορεί να επιτρέπει τη συμμόρφωση «α λα κάρτ» των κρατών μελών του με τις αρχές και αξίες του Οργανισμού, τονίζει ο κ. Τορναρίτης. Καλεί τέλος, τους ομολόγους του, επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην ΚΣΣΕ, να προτρέψουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενδυναμώνοντας έτσι και την αξιοπιστία του Οργανισμού.

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2021

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η επιστολή του κ. Τορναρίτη: