Επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για ακύρωση της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, 13 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Επιστολή Τορναρίτη προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για ακύρωση της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ κ. Rik Daems, στην οποία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Ο κ. Τορναρίτης τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα όσον αφορά στη θρησκευτική ανεκτικότητα και ποικιλομορφία, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης, υπονομεύει τον κοσμικό προσανατολισμό και την πολυπολιτισμικότητα του Τουρκικού κράτους.

Ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου είναι ενδεικτική της πολιτικής που ακολουθεί, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων οργανισμών, όπως η UNESCO, για τις διχαστικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Έχει θυσιαστεί ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας στο βωμό των εθνικιστικών απαιτήσεων στην Τουρκία, καταγγέλλει ο κ. Τορναρίτης. Καλεί δε τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ να αντισταθεί στην προσπάθεια πολιτιστικού ξεκαθαρίσματος και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας που επιχειρεί η Τουρκία, ασκώντας την απαιτούμενη πίεση προς τις αρχές της χώρας για ακύρωση της απόφασης της 10ης Ιουλίου 2020. Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη της ΚΣΣΕ.

Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2020

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η επιστολή του κ. Τορναρίτη: