Δήλωση για τις προκλήσεις της Τουρκίας και Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – 14.07.2020

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση που αφορά την Τουρκία και τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της, σε όλη τη γεωγραφική της περιφέρεια, με κέντρο ασφαλώς, τις απειλές που καθημερινά εκτοξεύει, είτε όσον αφορά την Ελλάδα, είτε όσον αφορά την Κύπρο. Παράλληλα συζητήθηκε και η απόφαση του τουρκικού κράτους για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε πρώτο επίπεδο, χαιρετίζουμε την κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών για καταδίκη της απόφασης του τουρκικού κράτους για μετατροπή του οικουμενικού μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί κάποιος να διακρίνει διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που εμείς σήμερα πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται τον ερχόμενο Αύγουστο στο Βερολίνο και ευελπιστούμε ότι στο τέλος της ημέρας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, στις θάλασσες των κρατών-μελών της ΕΕ και κατ’ επέκταση στις θάλασσες της ίδιας της Ευρώπης, θα εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή.