Δήλωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο – 22.07.2020

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, η οποία έχει ξεφύγει κάθε λογικού ορίου.

Σε μια νέα προσπάθεια επίδειξης ισχύος, η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί κάθε αρχή διεθνούς δικαίου, ενώ το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα παρουσιάζεται ακόμη πιο απειλητική με τις παράνομες ενέργειές της να προκαλούν σοβαρή αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε καθημερινή πλέον βάση προβαίνει σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας με κινήσεις σοβαρής κλιμάκωσης που συνιστούν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα και καταλυτικά, έτσι ώστε να υπάρξει τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας και αποκλιμάκωση της έντασης. Εάν ξεφύγει η κατάσταση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους.

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργούν εις βάρος των δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Τουρκία ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στο σημερινό πολιτικό σκηνικό τα προβλήματα επιλύονται μόνο μέσα από τον διάλογο και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Αυτή την ώρα συστήνεται ψυχραιμία και διεξοδική ανάλυση όλων των παραμέτρων για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.