Δήλωση για την Αγία Σοφία και το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ – 14.07.2020

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής συνεδρίασε σήμερα με μόνο θέμα την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού και αναφέρεται στην πρωτοφανή απόφαση του τουρκικού κράτους να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να πω ότι μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, τελικά η Eπιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα όπως το είχαμε καταθέσει.

Να μου επιτρέψετε να σας διαβάσω 2-3 γραμμές από το ψήφισμα:

«Παραμένει διαχρονικά η Αγία Σοφιά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας, αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευαστικής αρτιότητας, καθώς και ένα πολύτιμο ιστορικό μνημείο που αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού και σύμβολο του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου. Αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο της Βυζαντινής περιόδου με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς,  σε οθωμανικά τζαμιά, στην Ανατολική και στη Δυτική τέχνη».

Και πρέπει να πω ότι η Βουλή, μέσα από το ψήφισμα, καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ασφαλέστατα, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα του μνημείου και τέλος, καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την ΟΥΝΕΣΚΟ και την παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα, να αντιδράσουν αποφασιστικά επιβάλλοντας και τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία, με τελικό στόχο την ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης, που προσβάλλει τον οικουμενικό πολιτιστικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.