Δήλωση για εξελίξεις με Ισραήλ, East Med και ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου – 24.06.2020

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τόνισε σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέβαλε γραπτή πρόταση στο Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ελπίδα όλων μας είναι να φτάσουμε σε συμφωνία και σε αυτό το θέμα, που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των σχέσεων με μια φίλη χώρα όπως είναι το Ισραήλ.

Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή που έχουν και πάλι ως αρνητικό πρωταγωνιστή την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο και η διακρατική συμφωνία για τον East Med είναι το απαραίτητο νομικό εργαλείο για τη μελλοντική κατασκευή του αγωγού που θα συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η επικείμενη επικύρωσή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνιστά την επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης για υλοποίηση του αγωγού που αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φίλιες χώρες της περιοχής, ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, ο δρόμος της νομιμότητας και των συνεργασιών με όλες τις χώρες τις περιοχής απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία και στην παραβατική συμπεριφορά που εκείνη έχει επιλέξει ν’ ακολουθήσει.

Εμείς επιθυμούμε η ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου να γίνει ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας για όλους. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής.