Απάντηση Γερμανού ΥΠΕΞ κ. Heiko Maas για Κυπριακό, 22 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

 

Απάντηση Γερμανού ΥΠΕΞ κ. Heiko Maas στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη για Κυπριακό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, ενόψει της έναρξης των εργασιών του Πρώτου μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τρέχον εξάμηνο, κ. Heiko Maas, ο οποίος θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Η ερώτηση του κ. Τορναρίτη αφορούσε στη δυνατότητα της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τον προσεχή Φεβρουάριο. Ο κ. Τορναρίτης ζήτησε ειδικότερα από τον Γερμανό αξιωματούχο να συνδράμει στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Σε σημερινή γραπτή απάντησή του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σύνθεση Μονίμων Αντιπροσώπων, παρέχοντας τη δυνατότητα της επιτόπου τακτικής ενημέρωσης και αξιολόγησης της κατάστασης μεταξύ των αντιπροσωπιών των κρατών μελών. Ο κ. Maas εκφράζει τη στήριξη της Γερμανικής Προεδρίας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την ελπίδα για τη θετική έκβασή τους.

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021