Τελική Προεκλογική Συγκέντρωση, Royal Hall – Λευκωσία, 23 Μαΐου 2019

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ! Η Λευκωσία είναι εδώ!

Η Λευκωσία είναι εδώ και στέλνει δυνατό μήνυμα!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την μαζική παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ για τους αγώνες και την προσφορά σας. Σας ευχαριστώ για τα όσα, ασυμβίβαστα και ακούραστα, κάνετε για τη  μεγάλη μας παράταξη. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Γιατί αυτό είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός: Μια μεγάλη παράταξη διαχρονικής προσφοράς και ευθύνης, για την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Μια παράταξη που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

Παράταξη με καταλυτική παρουσία και πολυσήμαντη προσφορά στην ιστορική διαδρομή της Κύπρου μας.

Παράταξη ωραίων και περήφανων ανθρώπων.

Εσείς είσαστε η δύναμη, η προοπτική και το μέλλον της Κύπρου μας. Εσείς που δίνετε τις μάχες της καθημερινότητας. Εσείς που έχετε όραμα μια Κύπρο που κερδίζει τις προκλήσεις και γίνεται ολοένα και καλύτερη!

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι για όλους μας κάτι παραπάνω από μια κομματική επιλογή. Είναι το πολιτικό μας σπίτι. Η πολιτική μας οικογένεια. Μια οικογένεια που δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ!

Είναι οι αναμνήσεις της ιστορίας και οι προσδοκίες για το μέλλον. Είναι οι χαρές, οι λύπες, τα δυνατά συναισθήματα. Είναι μια παλικαρίσια στάση ζωής.

Ελάτε λοιπόν να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις αξίες που πιστέψαμε, για  τα ιδανικά μας! Για όλα αυτά που μας ενώνουν.

Γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι υπόθεση όλων μας.

Είναι η ελπίδα για την καλύτερη Κύπρο.

Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Η παρουσία σας απόψε εδώ με γεμίζει με βαθιά, με αληθινή συγκίνηση. Δείχνει ότι οι δεσμοί ανάμεσα μας είναι γεροί, στηρίζονται σε ένα κοινό όραμα που εκφράζει τον κάθε Συναγερμικό:

κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινούς στόχους,

κοινές πολιτικές για να προκόψει το τόπος μας!

Κοινές πολιτικές για να μπορεί το κράτος μας να επιστρέφει περισσότερα σε όλους τους πολίτες και στην κοινωνία μας.

Η σκέψη μου απόψε γυρίζει χρόνια πριν. Τότε που βάζαμε μαζί τα θεμέλια αυτής της  δυνατής σχέσης.

Τότε που στάθηκα απέναντι σας, σας κοίταξα στα μάτια και ζήτησα την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας. Τότε που σταθήκατε στο πλευρό μου και με εκλέξατε βουλευτή Λευκωσίας.

Δεν ξεχνώ την τιμή που μου κάνατε!

Θυμάμαι πάντα σε ποιους οφείλω την παρουσία μου στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Ποτέ δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησε αυτή η διαδρομή.

Είναι πάντα ζωντανό μέσα μου το πλαίσιο αρχών της εντολής σας: συνέπεια, αξιοπιστία, σεβασμός, αξιοπρέπεια.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Στο κάλεσμα της παράταξής μας για τη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών, δήλωσα έτοιμος από την πρώτη στιγμή.

Είμαστε πια μαζί, στην πρώτη γραμμή, για να δώσουμε το μεγάλο αγώνα.

Αυτή τη φορά ο στόχος μας είναι να ανεβάσουμε την Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο, μέσα στην Ευρώπη!

Το κάλεσμα στο ευρωψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποτελεί για μένα ένα χρέος τιμής.  Κάτι που όλοι οφείλουμε στον Γλαύκο Κληρίδη, αυτόν το σπουδαίο άνθρωπο που άνοιξε στην Κύπρο το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ξεχωριστός μας ηγέτης, δεν υιοθέτησε απλώς το ευρωπαϊκό όραμα της Κύπρου. Είναι ο πολιτικός που το έκανε πράξη και το παρέδωσε σε όλους μας για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στον 21ο  αιώνα.

Σε αυτό το δρόμο πορεύτηκα, από τα πρώτα στάδια, ως μέλος της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έχω διαμορφώσει τον πολιτικό μου χαρακτήρα, αντλώντας διδάγματα από τον βίο, την πολιτεία και τον πατριωτικό ρεαλισμό του Γλαύκου Κληρίδη.

 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη του τόπου μας.

Δώσαμε αγώνες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, όταν οι άλλοι είτε δεν το πίστευαν και μεμψιμοιρούσαν, είτε το πολεμούσαν. Εμείς δώσαμε με πίστη τον αγώνα μας γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε πραγματικά στην Ενωμένη Ευρώπη!

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, που θέλει να προχωρούμε μπροστά κι όχι να γυρίζουμε πίσω.

Στις Ευρωεκλογές αυτό είναι το στοίχημα! Αυτό είναι το δίλημμα.

Την Κυριακή 26 Μαΐου αποφασίζουμε εάν θα προχωρήσουμε στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης ή εάν θα επιλέξουμε την οπισθοδρόμηση.

Την Κυριακή 26 Μαΐου, ψηφίζουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό! Δυναμώνουμε την Κύπρο στην Ευρώπη!

Είναι ξεκάθαρο πως, στην ευρωπαϊκή μας πορεία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει δύναμη, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί από εμάς διαρκή εγρήγορση και συνεχή αγώνα.

Γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται να έχει καθαρή, δυνατή φωνή μέσα στην Ευρώπη. Να φαίνεται και να ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και έξω από τις αίθουσες. Εκεί που συζητούνται σημαντικά πράγματα και παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον μας. Το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες,

Συμπολίτες της Λευκωσίας,

Δε χωρά καμιά αμφιβολία πως μας περιμένει σκληρή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα  χρόνια που έρχονται θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και θα τις πάρουμε μαζί με τους εταίρους μας. Γιατί υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της μικρής μας πατρίδας:

·       Οι αποφάσεις για την Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια στην Ευρώπη.

·       Η πιο συνεκτική οργάνωση της οικονομικής ένωσης και της εποπτείας των τραπεζών.

·       Η παροχή κονδυλίων σε προγράμματα για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον στον τόπο τους.

·       Πολλά πρόκειται να συναποφασιστούν για το περιβάλλον, τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνολογία στη δημόσια υγεία, τις συγκοινωνίες, την πολεοδομία, την αλυσίδα της παραγωγής και διατροφής.

Χρειάζεται κοινή δράση των Κυπρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και μια ισχυρή εκπροσώπηση σε όλα τα θεσμικά όργανα: στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Φίλες και Φίλοι,

Αντικρίζω με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον μας, γιατί δέσαμε τη μοίρα της Κύπρου με την Ευρώπη.

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δυναμική της ενοποίησής της. Πιστεύω και ήδη αγωνίζομαι γι’ αυτό, η Κύπρος μέσα στην Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να επιτύχει το μέγιστο στόχο του λαού μας: τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση.

Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τη βιώσιμη επίλυση με βάση τις αξίες της Ευρώπης. Έτσι ώστε να υπερισχύσουν σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινοτικές ελευθερίες.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα – της ευρωπαϊκής κυριαρχίας – δίνουμε σήμερα τη μάχη, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για να ανακόψουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς προσφέρει ασφάλεια. Κρατά ζωντανή την ελπίδα και απαντά στις εξωτερικές απειλές και στις προκλήσεις.

Όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Τίποτα δεν κερδίζεται στην Ευρώπη χωρίς αγώνα, χωρίς πείσμα, χωρίς επιμονή, χωρίς στρατηγική. Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια απαιτεί εγρήγορση, συνέπεια, πολιτική εμπειρία και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία.

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές είναι μόλις 6 ανάμεσα σε ένα σύνολο πέραν των 700. Χρειάζεται λοιπόν να δουλέψουμε έξυπνα, με γνώση και μεθοδικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας προνομιακός χώρος για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Επιβάλλεται συνεχώς να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε το συμφέρον μας, μαζί με το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται κοινοβουλευτική εμπειρία, διασυνδέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σχέσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, δράση που να δίνει στην Κύπρο λόγο και ρόλο μέσα στην Ευρώπη.

Έχω ανεβεί σκαλί – σκαλί αυτά τα στάδια. Σε μια πορεία που μου έδωσε βαθιά γνώση και εμπειρία των διεθνών και των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Γι’ αυτό και νιώθω έτοιμος να δώσω νέο περιεχόμενο στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αξιοποιήσει την συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Κτίζοντας πάνω σε όσα πετύχαμε στα 15 χρόνια της ένταξής μας.

Γνωρίζω πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ανθρώπους της και το τι χρειάζεται να κάνουμε για την Κύπρο μας για να ενισχύσουμε την συμμετοχή μας. Μεταφέροντας τη φωνή των Κυπρίων πολιτών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θα σας αναφέρω συνοπτικά τις προτεραιότητες και τους στόχους μου:

(1) Στην Κοινή Ενεργειακή Πολιτική, να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος ασφάλειας και τροφοδότησης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(2) Ενίσχυση των πρωτοβουλιών για έμπρακτη στήριξη της νεολαίας μας για δημιουργία νέων επαγγελματικών προοπτικών, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

(3) Χρηματοδοτική στήριξη προς τους πρόσφυγες και εκτοπισθέντες μας, για την απώλεια χρήσεως κατεχόμενης περιουσίας και η ανάπτυξη σχεδίων ανοικοδόμησης με προτεραιότητα την Αμμόχωστο.

(4) Διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου της Κύπρου για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, στηριγμένου στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

(5) Άμεση προώθηση και ενεργός στήριξη του αιτήματος για θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κορυφαίος μου στόχος ασφαλώς, αξιοποιώντας όλη την πολιτική μου εμπειρία και τις διεθνείς μου επαφές, είναι και παραμένει η Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η 26η Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική μέρα.

Γιατί στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την πορεία, τη θέση και το ρόλο της Κύπρου μας στην Ευρώπη.

Η ψήφος σας μετρά. Η ψήφος σας είναι η επιλογή και η θέση σας πως θέλετε να προχωρήσουμε.

Οι μάχες για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας δίνονται πλέον στην Ευρώπη και είναι πολιτικές. Για να τις κερδίσουμε χρειαζόμαστε δυνατή φωνή και ξεκάθαρες θέσεις, θέσεις που βρίσκουν αντίκρισμα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε λοιπόν συνέπεια, αξιοπιστία και ώριμο πολιτικό λόγο.

Ζητώντας τη στήριξή σας, σας κοιτώ λοιπόν και πάλι στα μάτια και σας λέω πως αυτές τις μάχες θα τις δώσω με όλες μου τις δυνάμεις, όπως έκανα όλη μου τη ζωή.

Απόψε ζητώ από τον καθένα σας και την καθεμία από εσάς, να μεταφέρετε σε κάθε σπίτι το μήνυμα της πρωτοπορίας και της νίκης του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εκλογές της Κυριακής.

Η Λευκωσία υπήρξε πάντα η ναυαρχίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η Λευκωσία στέλνει απόψε βροντερό το μήνυμα.

Την  Κυριακή ψηφίζουμε με το χέρι στην καρδιά για τα παιδιά μας.

Ψηφίζουμε για να είναι καλύτερα τα  χρόνια που έρχονται.

Ψηφίζουμε για μια καλύτερη Κύπρο σε μια καλύτερη Ευρώπη!!

Ψηφίζουμε την καλύτερη ομάδα!

Ψηφίζουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό!

Σας Ευχαριστώ.