Στην Ευρώπη με δυνατή φωνή και ξεκάθαρες θέσεις

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια συμμετοχής της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπίπτουν με την 4η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των 6 Κυπρίων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την πορεία του ευρωπαϊκού ενωσιακού εγχειρήματος. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο γιατί στην Ευρώπη καλούμαστε να αγωνιστούμε με ξεκάθαρες θέσεις, δυναμώνοντας τη φωνή μας και καθορίζοντας τα επόμενα βήματά μας σε έναν κόσμο που γίνεται συνεχώς πιο πολύπλοκος.

Οι Ευρωεκλογές είναι ορόσημο για τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, μια ευκαιρία να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας για την επόμενη 5ετία. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει σε όλους μας – και σ’ εμένα προσωπικά ως πολιτικό και άνθρωπο – το χρέος τιμής που οφείλουμε προς τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος πριν από 25 χρόνια, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δρόμος αυτός ευοδώθηκε και η πατρίδα μας είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δική μας ευθύνη τώρα, είναι να δουλέψουμε για να γίνει η συμμετοχή μας στην ΕΕ, η πυξίδα για τον 21ο αιώνα, σε μια οικογένεια ανάπτυξης και ευημερίας.

Ωστόσο, τίποτα στην ΕΕ δεν κερδίζεται χωρίς δράση, καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις και έχουν πάρει νέες διαστάσεις: η οικονομία, η ανάπτυξη, η τεχνολογική αναβάθμιση, η κοινωνική δικαιοσύνη. Τα περισσότερα ζητήματα έχουν αναδυθεί μέσα από την οικονομική κρίση και απαιτούν  νέες προσεγγίσεις. Η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνιστά τη μόνη ασφαλή επιλογή για την Κύπρο και το λαό μας και για τον λόγο αυτό οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Η Κύπρος κουβαλά ακόμα το μαρτύριο της τουρκικής κατοχής για 45 σχεδόν χρόνια. Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον χαρακτήρα της να ενεργεί ως ήπια δύναμη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά αυτά για να βρει η πατρίδα μας το απάνεμο λιμάνι στον μέγιστο στόχο του λαού μας: τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση στο πλαίσιο μιας Ομοσπονδίας. Η επίλυση του Κυπριακού θα αποκαταστήσει όχι μόνο την ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Παράλληλα, η ΕΕ έχει ήδη θέσει τη σφραγίδα της για το περιεχόμενο της λύσης, ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινοτικές ελευθερίες να πραγματωθούν σε όλη την επικράτειά της.

Στις εκλογές ο λαός μας θα δώσει εντολή στους «6» ευρωβουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα από τις ιδεολογικές ομάδες τους, συλλογικά, με γνώμονα την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου. Ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι προνομιακός για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Τον γνωρίζω μέσα από την αντιπροσώπευση του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πιστεύω ότι ο δικός μας σταθερός γνώμονας δράσης είναι να ταιριάξουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προϋπόθεση είναι η γνώση και μελέτη όλων των θεμάτων και η συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η σταθερή στήριξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή υστεροβουλίες. Θέλουμε μια ισχυρή ΕΕ, με κοινή άμυνα και περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες της.

 

28.03.2019