Πατρίδα μας η Κύπρος, οικογένειά μας η Ευρώπη

Ζούμε σήμερα σε ένα πολύπλοκο κόσμο χωρίς σύνορα, με ποικίλες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, δυσκολίες και απειλές. Από το 2004, χάρη στην ηγετική παρουσία του Γλαύκου Κληρίδη και τη συντονισμένη στρατηγική ένταξης με την Ελλάδα, η πατρίδα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία για την Κύπρο από την εποχή της Ανεξαρτησίας. Σήμερα, σχεδόν 15 χρόνια μετά, μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα, γιατί η στρατηγική αυτή κατάκτηση για το λαό μας, μάς επιτρέπει να σχεδιάσουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον μας, σε μια ελεύθερη και χωρίς στρατούς κατοχής Κύπρο, με ανανεωμένες προοπτικές για τις επόμενες γενιές.

Με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώξαμε και πετύχαμε η Κύπρος να ενταχθεί σε μια περιοχή του κόσμου όπου εδραιώθηκαν η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία. Το πρώτιστο και μείζον στο μυαλό όλων μας, ήταν η επίλυση του Κυπριακού, που σήμερα προβάλλει ξανά ενώπιον μας με τόσο επίκαιρο τρόπο, καθώς αναμένεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η αναφορά μου στον Γ. Κληρίδη γίνεται για να υπενθυμίσουμε ότι ο αείμνηστος ηγέτης έθεσε την ένταξη στην προμετωπίδα των επιδιώξεών του για συγκεκριμένους λόγους: η Ευρώπη να προσφέρει ασφάλεια, το κράτος δικαίου, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις τέσσερις κοινοτικές ελευθερίες που καθιστούν βιώσιμη και λειτουργική την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Αν κανείς εμβαθύνει στα όσα έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί, θα διαπιστώσει την πλήρη επίδραση που έχει η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ στο περιεχόμενο της λύσης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε σημαντικές συγκλίσεις για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Κύπριος και Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να κινείται, να δραστηριοποιείται και να δημιουργεί χωρίς φραγμούς στην επανενωμένη πατρίδα του. Είναι γνωστό επίσης ότι το πλαίσιο Γκουτέρες προβλέπει κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτό υποστήριξαν με σθένος απέναντι στην Τουρκία στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και το Κραν Μοντάνα, τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τέτοια συζήτηση δεν θα γινόταν αν η Κύπρος ήταν απλώς ένα τρίτο κράτος, στην περιφέρεια του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου κι όχι πλήρες μέλος όπως είναι σήμερα. Η Τουρκία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο.

Η Ευρώπη επενεργεί επίσης ως καταλύτης στο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο μετά την κατάληξη σε συμφωνία και στην εφαρμογή της λύσης. Η Κύπρος με το σύνολο της επικράτειάς της θα είναι, όχι θεωρητικά αλλά έμπρακτα, αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, της πιο προνομιακής οικογένειας κρατών του κόσμου. Κάθε κομμάτι της στη γη ή στις θαλάσσιες ζώνες όπου ασκείται κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα, η Κύπρος θα είναι Ευρώπη. Η οικονομική σταθερότητα θα διασφαλιστεί μέσα από την συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Η ενότητα του λαού και του κράτους μας θα είναι εγγυημένη από το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που προσφέρει η ΕΕ σε κάθε κράτος μέλος της, το οποίο περιλαμβάνει τώρα και την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Όλα όσα αναφέρω, στην κρίσιμη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, πρέπει να μας δώσουν αυξημένη αυτοπεποίθηση για να διανύσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις μιας καταληκτικής φάσης διαπραγμάτευσης με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη η οικογένειά μας. Η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή της Κύπρου σε ένα φυσιολογικό κράτος, ικανό να αξιοποιήσει πλήρως τα ευεργετήματα της συμμετοχής του στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή οικογένεια θα είναι παρούσα, σε κάθε γωνιά του τόπου μας, από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό, από τον Απόστολο Ανδρέα και την Αμμόχωστο μέχρι την Πάφο. Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό χρωστάμε στα παιδιά μας.

 

09.11.2018