Δήλωση για θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – 06.07.2020

Εκφράζω την μεγάλη μου προσωπική ικανοποίηση γιατί η πρόταση που καταθέσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με τη Βουλεύτρια Αννίτα Δημητρίου εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, για την αναγκαιότητα θαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη, σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων όσοι εργαστήκαν για την σημαντική αυτή εξέλιξη, αισθάνομαι ότι πετύχαμε γιατί βάλαμε ένα στόχο, τον τεκμηριώσαμε, δουλέψαμε συστηματικά και στο τέλος πείσαμε για μια αδήριτη αναγκαιότητα. Η πατρίδα μας ως νησιωτική χώρα να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη στην οποία ανήκουμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στην ουσία έριξε το πολιτικό του βάρος για να προχωρήσουμε, δίνοντας αμέσως οδηγίες για προώθηση του εγχειρήματος. Ευχαριστίες αξίζουν και στην Υφυπουργό Ναυτιλίας που αφοσιώθηκε στην λεπτομερή επεξεργασία της πρότασης και έφερε αποτελέσματα.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια νέα αρχή για τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο και ήρθε στην πιο κρίσιμη στιγμή, που βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Η επίτευξη ενός στόχου στο απαιτητικό περιβάλλον που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ, θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες ευκαιρίες για προτάσεις με ανάλογο περιεχόμενο, ώστε η Κύπρος να μην μειονεκτεί έναντι των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Δήλωση για πρόθεση Τουρκίας για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – 02.07.2020

Η Αγία Σοφία παραμένει διαχρονικά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτό το εμβληματικό μνημείο, εκτός από σύμβολο του χριστιανικού κόσμου, αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Ως ένα τέτοιο μνημείο θα πρέπει να προστατευτεί και να συνεχίσει να αποτελεί ένα χώρο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.

Η προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα και προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των χριστιανών αλλά και όσων πίστεψαν και πιστεύουν στην ελευθερία και την ειρήνη.

Δήλωση για εξελίξεις με Ισραήλ, East Med και ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου – 24.06.2020

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τόνισε σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέβαλε γραπτή πρόταση στο Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ελπίδα όλων μας είναι να φτάσουμε σε συμφωνία και σε αυτό το θέμα, που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των σχέσεων με μια φίλη χώρα όπως είναι το Ισραήλ.

Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή που έχουν και πάλι ως αρνητικό πρωταγωνιστή την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο και η διακρατική συμφωνία για τον East Med είναι το απαραίτητο νομικό εργαλείο για τη μελλοντική κατασκευή του αγωγού που θα συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η επικείμενη επικύρωσή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνιστά την επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης για υλοποίηση του αγωγού που αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φίλιες χώρες της περιοχής, ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, ο δρόμος της νομιμότητας και των συνεργασιών με όλες τις χώρες τις περιοχής απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία και στην παραβατική συμπεριφορά που εκείνη έχει επιλέξει ν’ ακολουθήσει.

Εμείς επιθυμούμε η ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου να γίνει ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας για όλους. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής.

Δήλωση σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας για μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις – 10.06.2020

Η Συμφωνία για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη μεγάλων περιοχών στις Βρετανικές Βάσεις αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη τόσο για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του εδάφους που ελέγχουν οι Βρετανικές Αρχές, όσο και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εν λόγω Συμφωνία επιτυγχάνει την οριστική ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημαντική αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων ανάπτυξης των ιδιοκτητών ακινήτων, διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε μια δύσκολη περίοδο όχι μόνο για τους κάτοικους των περιοχών των Βάσεων αλλά για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

Είμαστε σίγουροι ότι η Συμφωνία θα έχει θετικότατες συνέπειες για τη χώρα μας σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, γι’ αυτό συγχαίρουμε και πάλι την Κυβέρνησή μας γιατί μετέτρεψε τα λόγια πολλών χρόνων σε πράξεις, φέρνοντας δυναμικά αποτελέσματα.

Δήλωση για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας – 10.06.2020

Χαιρετίζουμε την ιστορική εξέλιξη που αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία επιλύει μία εκκρεμότητα 40 και πλέον χρόνων και ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη συμφωνία που παράγει ισχυρά νομικά αποτελέσματα αναγνωρίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη – χερσαία και νησιωτικά.

Την ίδια ώρα η συμφωνία στέλνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι στη Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτές οι παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων αλλά αξιοποιούνται όλα τα νομικά εργαλεία για τη σύναψη συμφωνιών που είναι αμοιβαίως επωφελείς για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και σημαντικό εγγυητή του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δήλωση σχετικά με την πρώτη μέρα της άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επιστροφή στα σχολεία – 21.05.2020

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών και μαθητριών μας στα σχολεία τους. Τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που επηρέασε με δραστικό τρόπο την καθημερινότητά μας.

Αντιμετωπίσαμε όμως την κρίση με αποτελεσματικότητα, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις και με ασφάλεια βγαίνουμε σταδιακά από τα μέτρα προστασίας που είχαμε λάβει. Αποδείξαμε ότι μπορούμε με τη συμπεριφορά μας να αναδείξουμε την πατρίδα μας ως παράδειγμα προς μίμηση μέσα από τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε απέναντι στην πανδημία.

Αυτό πρέπει να πράξουμε και τώρα.

Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο και στον τομέα της εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων. Η επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα με την προσδοκία ότι και αυτό το βήμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Ακούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, κατανοούμε τις ευαισθησίες των πολιτών. Την ίδια όμως ώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά μέσα από τον ζήλο, την ετοιμότητα και το μεράκι των εκπαιδευτικών, αλλά και τη θετική ανταπόκριση μαθητών και γονιών. 

Με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και με καλή διάθεση και συνεργασία όλων να τα ξεπεράσουμε.

Η μικρή Κύπρος μπορεί στα δύσκολα και ο λαός μας την ώρα της κρίσης ξέρει να φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δήλωση για την επαναλειτουργία της Βουλής – 07.05.2020

Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που ζητούσαν την άμεση τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε η Βουλή να μπορεί να συνεδριάζει κανονικότατα και βεβαίως με την κάλυψη και την έγκριση του υπέρτατου νόμου της Δημοκρατίας, του Συντάγματός μας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ορισμένα κόμματα δεν αποδέχτηκαν αυτή την πρόταση. Παρά ταύτα η Βουλή ευτυχώς λειτούργησε έστω και μέσα από τις τηλεδιασκέψεις και τις συζητήσεις που έγιναν αλλά και την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας. Πάρθηκαν αποφάσεις, αποφάσεις ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα που τα μέτρα μέρα με τη μέρα αποσύρονται πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε και εμείς στη Βουλή. Απ’ εκεί και πέρα, έχουμε συζητήσει το θέμα με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων και ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, μέσω της διεύθυνσης της Βουλής, να εξετάσει το ενδεχόμενο της άμεσης επαναλειτουργίας της Βουλής που είναι το μεγάλο ζητούμενο, με τη Γενική Εισαγγελία και το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το είπαμε από την αρχή. Πρωτεύον και προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών. Και βεβαίως και η υγεία όλων αυτών που εργάζονται στη Βουλή και των φιλοξενούμενων στις Επιτροπές της Βουλής.

Εμείς, ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε. Αναμένουμε το θετικό σινιάλο.

Δήλωση για την επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας – 21.04.2020

Η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας βλάπτει κατάφωρα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει απερίφραστα τη νέα, επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια, βλάπτει κατάφωρα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Καλούμε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, να κοιτάξει και να δώσει σημασία στους νεκρούς που καθημερινά καταγράφονται λόγω της πανδημίας στην πατρίδα του και να στηρίξει τον λαό του και να αφήσει τον κυπριακό λαό να λειτουργήσει μόνος ως σύνολο. Θα πω ότι αυτή την ώρα δοκιμάζεται το Διεθνές Δίκαιο, δοκιμάζεται η αξιοπιστία και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πλέον πρέπει να περάσει σε περισσότερες και πιο δραστικές ενέργειες.

Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί – 30.03.2020

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχω στείλει σήμερα επιστολή στη Γενική Λογίστρια του κράτους μέσα από την οποία της ζητώ να αποκόψει το 40% της επόμενης μισθοδοσίας των Βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού και να το καταθέσει στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας για να διατεθεί για εξοπλισμό ασφαλείας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Το είπαμε από την αρχή. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί!

Προς υλοποίηση η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ευρώπης – 15.01.2020

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας αφορά και την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη και την ευκαιρία ξένων να επισκεφθούν τον τόπο μας

“Πριν από ένα χρόνο, είχαμε καταθέσει δημόσια την πρόταση και ακολούθως εγγράψαμε και θέμα στη Βουλή, για την αναγκαιότητα θαλάσσιας σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σκοπός και στόχος ήταν και είναι η άρση της απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μια πραγματικότητα και τη γνωρίζουμε όλοι μας. Σε εκείνο ακριβώς το πλαίσιο είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε επαφές και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση και έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Υφυπουργό Ναυτιλίας, την κ. Νατάσα Πηλείδου να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα οφείλουμε να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που φέρνει το αρμόδιο Υπουργείο και η συγκεκριμένη Υφυπουργός. Φαίνεται ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πολύ σύντομα θα δούμε αυτό τον συγκεκριμένο στόχο να γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στη Νατάσα Πηλείδου και παράλληλα να πούμε ότι είναι ένα θέμα που αγκάλιασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι και ένα θέμα που αφορά και την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη και την ευκαιρία ξένων περιηγητών να επισκεφθούν τον τόπο μας.”