Δήλωση για μεταφορά εργοστασίων ασφάλτου από το Τσέρι και το Γέρι – 22.07.2020

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφερθούν αλλού τα εργοστάσια ασφάλτου από το Τσέρι και το Γέρι.

Είναι καλά γνωστό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και τον δημόσιο διάλογο αλλά κυρίως τη δημόσια υγεία και τα θέματα του περιβάλλοντος.

Διαμαρτυρήθηκε η τοπική κοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν δικαίως οι τοπικές αρχές, το είπαμε πολλές φορές, πρωταρχικός γνώμονας όλων μας είναι να ακούμε τους πολίτες, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους και οι σκέψεις, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους για το συγκεκριμένο θέμα ήταν απολύτως δικαιολογημένοι.

Γι’ αυτό και πάλι χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δήλωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο – 22.07.2020

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, η οποία έχει ξεφύγει κάθε λογικού ορίου.

Σε μια νέα προσπάθεια επίδειξης ισχύος, η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί κάθε αρχή διεθνούς δικαίου, ενώ το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα παρουσιάζεται ακόμη πιο απειλητική με τις παράνομες ενέργειές της να προκαλούν σοβαρή αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε καθημερινή πλέον βάση προβαίνει σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας με κινήσεις σοβαρής κλιμάκωσης που συνιστούν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα και καταλυτικά, έτσι ώστε να υπάρξει τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας και αποκλιμάκωση της έντασης. Εάν ξεφύγει η κατάσταση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους.

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργούν εις βάρος των δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Τουρκία ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στο σημερινό πολιτικό σκηνικό τα προβλήματα επιλύονται μόνο μέσα από τον διάλογο και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Αυτή την ώρα συστήνεται ψυχραιμία και διεξοδική ανάλυση όλων των παραμέτρων για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Τοποθέτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το καταδικαστικό ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – 17.07.2020

Μετά την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής που ενέκρινε ομόφωνα το καταδικαστικό ψήφισμα, όπως το κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και η Βουλή των Αντιπροσώπων στη σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην ομόφωνη ψήφιση του καταδικαστικού ψηφίσματος.

Στα πλαίσια της συνεδρίας της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Τορναρίτης τόνισε τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε να μου επιτρέψετε να σας πω ότι συζητήσαμε το συγκεκριμένο ψήφισμα, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, διεξοδικά. Να μου επιτρέψετε επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων γιατί μέσα από τη συζήτηση τελικά συμφωνήσαμε όλοι ομόφωνα να στηρίξουμε το ψήφισμα όπως κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού και να πω παράλληλα ότι είναι αλήθεια πως ο καθένας από εμάς, από τα κόμματά μας, από όπου κι αν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα, οφείλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας για ανατροπή αυτής της προσβλητικής απόφασης του Τούρκου Προέδρου έναντι του παγκόσμιου πολιτισμού. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συνάδελφους ότι ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχω αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Συνέλευσης μέσα από την οποία του ζητώ άμεσα να τεθεί στο προεδρείο για συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα και την ίδια ώρα έχουμε κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη καταδικαστική επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη και τους εκπροσώπους. Την ίδια ώρα είμαστε σε συντονισμό με την ελληνική αντιπροσωπεία γιατί η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γίνει στα Χανιά τον επόμενο Σεπτέμβρη. Παράλληλα ετοιμάσαμε διακήρυξη μέσα από την οποία καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη πράξη μέσα στα ασιατικά κοινοβούλια. Που είναι ένας οργανισμός που τα πλείστα όσα κράτη είναι μουσουλμανικά. Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την πρώτη στιγμή, λειτούργησε άμεσα και ευέλικτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αγαπητοί συνάδελφοι είναι σημαντικό αυτή την ώρα, όλοι μας να αντιδράσουμε.”

Δήλωση για την Αγία Σοφία και το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ – 14.07.2020

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής συνεδρίασε σήμερα με μόνο θέμα την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού και αναφέρεται στην πρωτοφανή απόφαση του τουρκικού κράτους να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να πω ότι μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, τελικά η Eπιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα όπως το είχαμε καταθέσει.

Να μου επιτρέψετε να σας διαβάσω 2-3 γραμμές από το ψήφισμα:

«Παραμένει διαχρονικά η Αγία Σοφιά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας, αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευαστικής αρτιότητας, καθώς και ένα πολύτιμο ιστορικό μνημείο που αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού και σύμβολο του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου. Αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο της Βυζαντινής περιόδου με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς,  σε οθωμανικά τζαμιά, στην Ανατολική και στη Δυτική τέχνη».

Και πρέπει να πω ότι η Βουλή, μέσα από το ψήφισμα, καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ασφαλέστατα, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα του μνημείου και τέλος, καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την ΟΥΝΕΣΚΟ και την παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα, να αντιδράσουν αποφασιστικά επιβάλλοντας και τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία, με τελικό στόχο την ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης, που προσβάλλει τον οικουμενικό πολιτιστικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Δήλωση για τις προκλήσεις της Τουρκίας και Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – 14.07.2020

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση που αφορά την Τουρκία και τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της, σε όλη τη γεωγραφική της περιφέρεια, με κέντρο ασφαλώς, τις απειλές που καθημερινά εκτοξεύει, είτε όσον αφορά την Ελλάδα, είτε όσον αφορά την Κύπρο. Παράλληλα συζητήθηκε και η απόφαση του τουρκικού κράτους για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε πρώτο επίπεδο, χαιρετίζουμε την κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών για καταδίκη της απόφασης του τουρκικού κράτους για μετατροπή του οικουμενικού μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί κάποιος να διακρίνει διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που εμείς σήμερα πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται τον ερχόμενο Αύγουστο στο Βερολίνο και ευελπιστούμε ότι στο τέλος της ημέρας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, στις θάλασσες των κρατών-μελών της ΕΕ και κατ’ επέκταση στις θάλασσες της ίδιας της Ευρώπης, θα εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή.

Δήλωση για αποστολή επιστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – 13.07.2020

“Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν αφορά μόνο την Τουρκία όπως διατείνεται ο κ. Ερντογάν, αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχω αποστείλει σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσα από την οποία του ζητώ επειγόντως να θέσει το θέμα στο προεδρείο για να ληφθούν αποφάσεις από τα 47 κράτη μέλη, αποφάσεις που να οδηγούν στην απόσυρση αυτής της πρωτοφανούς απόφασης του τουρκικού κράτους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε απόλυτο συντονισμό με τις αντιπροσωπείες των κρατών εκείνων που πιστεύουν στην ελευθερία του πνεύματος, στην ελευθερία της διάδοσης των ιδεών, στην ελευθερία της διάδοσης της Δημοκρατίας.

Δήλωση για θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – 06.07.2020

Εκφράζω την μεγάλη μου προσωπική ικανοποίηση γιατί η πρόταση που καταθέσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με τη Βουλεύτρια Αννίτα Δημητρίου εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, για την αναγκαιότητα θαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη, σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων όσοι εργαστήκαν για την σημαντική αυτή εξέλιξη, αισθάνομαι ότι πετύχαμε γιατί βάλαμε ένα στόχο, τον τεκμηριώσαμε, δουλέψαμε συστηματικά και στο τέλος πείσαμε για μια αδήριτη αναγκαιότητα. Η πατρίδα μας ως νησιωτική χώρα να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη στην οποία ανήκουμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στην ουσία έριξε το πολιτικό του βάρος για να προχωρήσουμε, δίνοντας αμέσως οδηγίες για προώθηση του εγχειρήματος. Ευχαριστίες αξίζουν και στην Υφυπουργό Ναυτιλίας που αφοσιώθηκε στην λεπτομερή επεξεργασία της πρότασης και έφερε αποτελέσματα.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια νέα αρχή για τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο και ήρθε στην πιο κρίσιμη στιγμή, που βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Η επίτευξη ενός στόχου στο απαιτητικό περιβάλλον που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ, θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες ευκαιρίες για προτάσεις με ανάλογο περιεχόμενο, ώστε η Κύπρος να μην μειονεκτεί έναντι των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Δήλωση για πρόθεση Τουρκίας για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – 02.07.2020

Η Αγία Σοφία παραμένει διαχρονικά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτό το εμβληματικό μνημείο, εκτός από σύμβολο του χριστιανικού κόσμου, αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Ως ένα τέτοιο μνημείο θα πρέπει να προστατευτεί και να συνεχίσει να αποτελεί ένα χώρο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.

Η προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα και προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των χριστιανών αλλά και όσων πίστεψαν και πιστεύουν στην ελευθερία και την ειρήνη.

Δήλωση για εξελίξεις με Ισραήλ, East Med και ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου – 24.06.2020

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τόνισε σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέβαλε γραπτή πρόταση στο Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ελπίδα όλων μας είναι να φτάσουμε σε συμφωνία και σε αυτό το θέμα, που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των σχέσεων με μια φίλη χώρα όπως είναι το Ισραήλ.

Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή που έχουν και πάλι ως αρνητικό πρωταγωνιστή την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο και η διακρατική συμφωνία για τον East Med είναι το απαραίτητο νομικό εργαλείο για τη μελλοντική κατασκευή του αγωγού που θα συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η επικείμενη επικύρωσή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνιστά την επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης για υλοποίηση του αγωγού που αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φίλιες χώρες της περιοχής, ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, ο δρόμος της νομιμότητας και των συνεργασιών με όλες τις χώρες τις περιοχής απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία και στην παραβατική συμπεριφορά που εκείνη έχει επιλέξει ν’ ακολουθήσει.

Εμείς επιθυμούμε η ενεργειακή αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου να γίνει ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας για όλους. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής.