Ενημερωτικό βίντεο Δημοκρατικού Συναγερμού στο πλαίσιο διεθνοποίησης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο #GiveFamagustaBack

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης εντός κι εκτός χώρας με επίκεντρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και το κυπριακό.

Με αυτό σαν γνώμονα έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη και ενημέρωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, συναντήσεις με όλους τους διαπιστευμένους Πρέσβεις στην Κύπρο, με φορείς και Οργανωμένα Σύνολα της Αμμοχώστου αλλά και νομικούς. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ενημερωτικού βίντεο για την Αμμόχωστο που στάλθηκε σήμερα σε όλους τους Ευρωβουλευτές, τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγούς κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους Πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας και στον εσωτερικό και διεθνή Τύπο.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε φέρει στην πρώτη γραμμή τη διεθνοποίηση και προβολή του ζητήματος της Αμμοχώστου και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και συνεχίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες για  επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, για μια δίκαιη επίλυση του εθνικού μας θέματος.

7.10.2020

Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας – 07.10.2020

Με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη συναντήθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού στα γραφεία του κόμματος. Μετά το πέρας της συνάντησης που αφορούσε ενημέρωση για θέματα που άπτονται του Υφυπουργείου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης δήλωσε τα εξής:

 «Με χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας τον κ. Βασίλη Δημητριάδη και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μαζί του πολλές απόψεις σε σχέση με το φάσμα, με το πλέγμα εργασιών του Υφυπουργείου του. Επικεντρωθήκαμε ασφαλώς στην κυπριακή ναυτιλία και είμαστε περήφανοι και για την κυπριακή ναυτιλία, είμαστε τρίτοι αυτή την ώρα στην Ευρώπη αλλά και για τα αποτελέσματα που φέρνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Συζητήσαμε τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδος και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη και πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο. Θεωρούμε ότι ήταν μία πρόταση και είναι μία απόφαση η οποία θα συνεισφέρει πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην συνδεσιμότητα που πρέπει να έχει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Από την πλευρά του Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης δήλωσε τα εξής:

«Με χαρά σήμερα επισκέφθηκα τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Έχω διαπιστώσει μια σύμπλευση απόψεων ανάμεσα στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στην κυβέρνηση για τα θέματα ναυτιλίας.  Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω διαπιστώσει ότι για τον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχει αναγνώριση του έργου του Υφυπουργείου και η ναυτιλία εντάσσεται στις προτεραιότητες του κόμματος. Θα ήθελα να αναφέρω ότι είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις προτεραιότητες και τις δράσεις του Υφυπουργείου που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, τη δημιουργία κλίματος στήριξης αλλά και προσέλκυσης περισσότερων εταιρειών και πλοίων στην Κύπρο, για να μπορέσει αυτός ο τομέας να είναι πηγή συνεισφοράς στην κυπριακή οικονομία. Ενημέρωσα ασφαλώς και για τη θαλάσσια σύνδεση που αποτελεί όπως έχετε διαπιστώσει μια πάγια και έντονη επιθυμία των Κυπρίων πολιτών που ευελπιστούμε σύντομα να την κάνουμε πράξη. Εντός του Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε τους όρους προσφοράς με στόχευση η υπηρεσία αυτή να καταστεί δυνατή και να πραγματοποιηθεί το πρώτο ταξίδι στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Ευελπιστούμε εντός Μαΐου-Ιουνίου το πλοίο να είναι σε θέση να ταξιδέψει, να έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψει στον Πειραιά και να μπορέσουν να προσφέρουν στον Κύπριο πολίτη εναλλακτική συνδεσιμότητα».

Δήλωση για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου κατά των προκλήσεων της Τουρκίας – 18.09.2020

Χαιρετίζουμε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πάρθηκε με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Να τερματίσει άμεσα τις έκνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις απειλές της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Αμμοχώστου.

Θα πω ότι ήταν σημαντικότατη η παρουσία και η συνεισφορά στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, του ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μanfred Weber, του μεγάλου φίλου της Κύπρου και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η συνεισφορά επίσης των Ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού υπήρξε καθοριστική για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άρχισε και παίρνει σάρκα και οστά. Οι ευρωπαϊκές χώρες μέσω των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξαν στην πράξη ότι στέκονται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δίπλα στην Ελλάδα. Επόμενος σταθμός, επόμενο σημαντικό ορόσημο, η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Σεπτεμβρίου.

Δήλωση για επίσκεψη Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – 16.09.2020

Καλωσορίζουμε σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Κύπρο και για την περιοχή μας γιατί οι έκνομες, οι παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αντιλαμβάνεστε στρέφονται και εναντίoν της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγάλο ζητούμενο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εφαρμοστεί στην πράξη. Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες και οι απειλές της κατοχικής δύναμης και να οδηγηθούμε σε έναν διάλογο που θα φέρει αποτελέσματα για το κυπριακό πρόβλημα, μακριά από απειλές, μακριά από εκφοβισμούς, μακριά από τη δύναμη των όπλων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή ακριβώς την περίοδο υπάρχει μια πολύ μεγάλη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα, πράγμα το οποίο βλέπουν όλοι οι πολίτες.

Μόλις προχθές, υποδεχτήκαμε τον Ρώσο και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Μακρόν. Θεωρούμε ότι η όλη κατάσταση πραγμάτων, αυτή την ώρα που έχει ως κέντρο την Κύπρο, ενισχύει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυναμώνει τον λόγο και τον ρόλο της για τις εξελίξεις που έρχονται.

Δήλωση για αποστολή επιστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την Αμμόχωστο – 16.09.2020

Ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχω σήμερα αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αναφέρομαι στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τις απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα τις απειλές έναντι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η Αμμόχωστος αποτελεί το πιο προκλητικό σύμβολο διαίρεσης του νησιού.

Επικαλούμαι τα ψηφίσματα των ΗΕ, το 550 και το 789, και λέω ότι αυτή η συγκεκριμένη μεθόδευση εκ μέρους της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια τετελεσμένα που θα εδραιώσουν τη μόνιμη διχοτόμηση στο νησί. Καλώ τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την Αμμόχωστο γιατί είναι μια προσπάθεια που έχει άμεση σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με τις αρχές και τις αξίες που ορίστηκε να υπερασπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δήλωση για επίσκεψη ΥΠΕΞ Ρωσίας – 08.09.2020

Υποδεχόμαστε σήμερα στην Κύπρο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και την περιοχή μας.

Οι παράνομες ενέργειες και οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές για το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων αποτελούν σοβαρότατα θέματα, στα οποία ζητείται η παρέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως κράτος – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία, λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρεί με την Τουρκία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών ευχόμενοι θετικά και παραγωγικά αποτελέσματα.

Δήλωση για συζήτηση στη Βουλή για τη διαρροή εγγράφων – 02.09.2020

Σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συζητήσαμε τη διερευνώμενη εμπλοκή της Βουλής στη διαρροή σημαντικότατου αριθμού εμπιστευτικών εγγράφων σε κανάλι του εξωτερικού. Συζητήσαμε επίσης την παρουσία εκπροσώπων της αστυνομικής δύναμης στο κτίριο της Βουλής.

Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διευκολύνουμε τις Αρχές της Δημοκρατίας για να διεξαγάγουν τις έρευνες που πρέπει και να παραλάβουν τα τεκμήρια που πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσουν στην εξιχνίαση της συγκεκριμένης, πολύ σοβαρής υπόθεσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συνηγορήσει στο διορισμό τριών νομικών, τριών προσωπικοτήτων, οι οποίοι θα καταθέσουν τη δική τους γνωμάτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το έχουμε πει πολλές φορές. Η διαφάνεια δεν μπορεί να παραμένει γράμμα κενό. Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο χαιρετίζουμε και την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει πρόταση μέσα από την οποία να οριστεί τριμελής ερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα της θέσπισής του μέχρι σήμερα.

Η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι γνώμονας όλων μας.

Δήλωση για ανάληψη της Δημαρχίας της Αγλαντζιάς από τον κ. Αντρέα Κωνσταντίνου – 03.08.2020

Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα και αισιόδοξοι γιατί η επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού αποδείχθηκε επιλογή νικηφόρα και θα σας πω ότι ήταν μια επιλογή ευθύνης ο Αντρέας Κωνσταντίνου. Γιατί η πορεία του στο Δήμο Αγλαντζιάς χαρακτηρίστηκε με πράξεις κι όχι με λόγια.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του Αντρέα Κωνσταντίνου.

Και θέλω να σημειώσω δυο πράγματα. Το πρώτο, την πρόσκλησή του τη σημερινή προς τους συνυποψηφίους του για να σχεδιάσουν μαζί τα επόμενα βήματα για το Δήμο μας και το δεύτερο, ότι αφήνει στο πλάι την κομματική ταυτότητα και κόμμα του πλέον είναι η Αγλαντζιά. Αυτά ακριβώς πρέπει να χαρακτηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς άρχοντες.

Γι’ αυτό συγχαρητήρια και πάλι Αντρέα, είχες και έχεις όλη τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία σου.

Παρέμβαση στην Ολομέλεια και γραπτή δήλωση για την απόρριψη της Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (CETA) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή – 31.07.2020

Σήμερα δυστυχώς δόθηκε ένα αντιευρωπαϊκό μήνυμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με την απόρριψη της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (ΣΟΕΣ/CETA – Comprehensive Economic and Trade Agreement), η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες που έχει διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καταψήφιση της εν λόγω Συμφωνίας έστω και από ένα μόνο εθνικό κοινοβούλιο, σημαίνει τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό υποστηρίξαμε την υπερψήφιση της Συμφωνίας, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η εξάλειψη υψηλών δασμών, η άρση τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο, η ελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το άνοιγμα των αγορών δημόσιων προμηθειών, η συμπερίληψη δεσμεύσεων για την επιβολή εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων και η θέσπιση αποτελεσματικών και άμεσων διαδικασιών διευθέτησης διαφορών.

Επιπλέον, η Συμφωνία αυτή θα καθιστούσε, κατά την άποψή μας, την Κύπρο προνομιακό κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας είναι η μόνη χώρα που έχει κοινό δικαιικό σύστημα με τον Καναδά.

Σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι χάσαμε μία ευκαιρία να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σε μία στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση το είχε ανάγκη και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που εμείς οι ίδιοι ως κράτος ζητούμε, ίσως πιο έντονα από ποτέ, την ευρωπαϊκή υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα.

Δήλωση για μεταφορά εργοστασίων ασφάλτου από το Τσέρι και το Γέρι – 22.07.2020

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφερθούν αλλού τα εργοστάσια ασφάλτου από το Τσέρι και το Γέρι.

Είναι καλά γνωστό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και τον δημόσιο διάλογο αλλά κυρίως τη δημόσια υγεία και τα θέματα του περιβάλλοντος.

Διαμαρτυρήθηκε η τοπική κοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν δικαίως οι τοπικές αρχές, το είπαμε πολλές φορές, πρωταρχικός γνώμονας όλων μας είναι να ακούμε τους πολίτες, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους και οι σκέψεις, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους για το συγκεκριμένο θέμα ήταν απολύτως δικαιολογημένοι.

Γι’ αυτό και πάλι χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.